2016-07-25
最近又想飲少少酒輕鬆下, 所以放工約左朋友落上環, 不選擇中環是因為上環的jacomax, 除左可以飲下酒, 仲有飽肚的正宗薄餅.我地住左卡位, 大大張梳化又可以舒舒服服食下薄餅, 飲下酒.其實酒吧位置也很吸引, 高身bar枱位, 望住一大個酒櫃, 酒類多到好多我都唔識未飲過.有啤酒, 紅/白酒之除, 仲有cocktails, 德國啤酒, liquor, whisky....等等, 連手工啤酒都有得飲.當然都有非酒精飲品既汽水, 果汁同fancy drink. 包有一款岩你飲.特別揀呢間餐廳就係有即叫即製薄餅.可以睇到廚房整薄餅過程, 已經令人食慾大增.Aperol Spritz $95 (左), 用左比較少用的aperol 柑橘苦酒, 香檳同梳打 調教成的雞尾酒.飲落好清新好fresh, 有淡淡的橙皮果味. 用Prosecco香檳, 味道微微甜, 而且有梳打的氣泡, 微微刺激著味蕾, 帶出清爽口感. 由於加入左soda, 所以酒精度不高,也好適合女仔飲.Earl Gray Martini $125 (右), premium gin酒, 伯爵茶葉, 檸檬同蛋白調製成的雞尾酒.入口有陣陣
當然都有非酒精飲品既汽水, 果汁同fancy drink. 包有一款岩你飲. 特別揀呢間餐廳就係有即叫即製薄餅. 可以睇到廚房整薄餅過程, 已經令人食慾大增.
入口有陣陣伯爵茶味, 味道微微酸, 也是很清爽的酒.
材料都有好多, mixed salad, cherry tomato, crab meat, and pineapple.
蟹肉份量既多, 蟹肉一絲絲濕潤又鮮味而且不腥. 沙律菜新鮮爽脆冇爛葉, 加上菠蘿甜甜地好夾海鮮, 只係菠蘿用罐頭的, 不是新鮮的那款. 用油醋汁, 食時拌勻好清爽不膩, 仲幾開胃.
mozz, tomato, grounded beef, bell peppera, egg
用意大利麵粉及天然酵母, 經過24小時發酵, 而且整麵團時都用人手按壓, 不是用木棍滾開, 用人手的好處是令麵團有更多空氣, 所以才做出來的PIZZA鬆脆美味.
特點就是有得睇有得食, 上菜時, 店員倒了點酒在薄餅上, 再點起火, 傳出點點酒香.
這個薄餅更加薄更加脆口, 堆砌成小塔, 淋上朱古力醬, 薄餅內塗了糖醬, 就甘食已經甜美香口, 還有點酒香. 仲有兩款雪糕拌食, 一款是薄荷朱古力碎, 另一款是果仁口味雪糕.
一口熱辣辣薄餅, 一口冰凍雪糕, 真係人間美食. 食到有點口乾, 還有菠蘿粒增加濕潤感, 清甜不膩.