2017-10-18 250 views
人愈大其實愈難約齊人出黎見面 難得我前幾晚終於約到齊人 當然要食返餐好😋 一路以來 作為一名專業吃貨 有張口袋名單係唔少得 而牛禪屬於吃貨口袋名單之一 所以我一直想一班人一齊食 今次就預先book定位7點幾準備齊齊吃好西 😬未食當日重頭戲前 我地簡咗食返個日本青蘋果蟹子沙律 味道相當之吸引 尤其佢青蘋果以絲狀既切法 讓青蘋果變得口感更佳😋蟹子既份量也不少 跟青蘋果🍏相當結合 令成個口感都好豐富👍🏻 而生菜同蕃茄夠新鮮 食落幾開胃 為接住落黎既飛禪牛做好準備👏🏻食牛肉邊少得飲野 飲酒的確係最好不過🍺 朋友簡咗個清酒放題 一人加一百蚊任飲清酒🍶 我地小酌之餘仲傾下出黎社會後既趣事🗣 不得不讚 佢既酒杯同器皿相當靚👍🏻見到侍應特登把酒斟滿 差唔多斟滿個小酒杯 甚至瀉埋出黎 覺得好奇怪🤔 原來背後既原因相當有意思 滿瀉係寄語幸福滿瀉❤️💞 聽完大家之後都醒目斟到杯杯都瀉☺️✌🏻A5飛驒牛肉套餐係今日黎牛禪必食既重頭戲 我地6個人望到個樣都流哂口水🤤 牛肉以玫瑰花形態卷起黎 相當的吸睛🌹我地除咗相機食先 仲仔細聽清楚侍應介紹各個部位既特點同食法 當然仲幫手燒埋 認真貼心😚 聽佢講飛驒牛既評價相當高

A5飛驒牛肉套餐係今日黎牛禪必食既重頭戲 我地6個人望到個樣都流哂口水🤤 牛肉以玫瑰花形態卷起黎 相當的吸睛🌹我地除咗相機食先 仲仔細聽清楚侍應介紹各個部位既特點同食法 當然仲幫手燒埋 認真貼心😚 聽佢講飛驒牛既評價相當高 主要因為牛隻係高山5000多米既環境養殖 空氣加水質既配合 所以令飛驒牛既脂肪分佈得肥美👅 侍應放低咗三款調味料 分別係 燒肉汁 芝麻醬 海鮮辣醬 配唔同野食點不同既醬汁會有畫龍點睛既效果😍仲提示我地可以唔沾醬 與海鹽一齊食會成功嘗試到飛驒牛既鮮味同肉汁😋和牛既唔同部分有唔同食法 侍應有仔細既介紹💁🏻
當中我就最鐘意食就係飛驒牛脛脊同A5肉眼😍牛脛脊味道最香 雪花分佈得均勻 由於係牛活動最多既部位 所以相當有咬口👍🏻 而肉眼就脂肪含量多 甜味同香味都多 食落又有肉味😋兩個部分既肉都好好食 侍應好細心咁幫我地燒完之後分到我地一人一塊肉💁🏻岩哂我地哩班吹水怪邊食好野邊吹水🤤🤤

向來我都大愛和牛壽喜鍋🥘 係我食日本菜必點之選 而湯底調味係壽喜鍋既重點 和牛多汁滑嫩 醬汁香甜 我忍唔住飲咗好多啖湯 入面用料有齊平日想見既大葱豆腐同粉絲 而洋蔥絲也相當甜同爽口 仲有雞蛋 撈埋相當好食🍳
除咗食牛肉 我地都怕太過單調 所以就嗌咗一款海鮮黎試☺️ 大家一致覺得食帆立貝係唔錯既選擇 所以就嗌咗六隻一齊大家試😍 帆立貝相當既大隻 餐廳有心思咁放咗同帆立貝最襯既牛油 當牛油連殻放係爐面上燒🔥 牛油慢慢地融化 牛油既香味馬上散發出黎 大家望住佢燒都流哂口水🤤🤤 帆立貝本身好新鮮 肉質爽口彈牙 多汁👍🏻 唔需要特別沾任何既調味料就已經食得出佢既鮮味十足 值得推介😬
作為一班傳統既中國人 我地都認為一餐好既晚餐係唔能夠冇蔬菜食🤔 所以我地就嗌咗碟日式炒野菜 份量合理 有齊唔同款式既菜同菇 有紅蘿蔔 椰菜同幾款雜菇😲 炒得幾香口又唔會過於油膩 正好中和咗岩岩大戰飛驒牛既飽肚感✌🏻
食完成餐晚飯 大家對唔同既菜式 特別係飛驒牛肉念念不忘😈 侍應服務得好又相當加分 所以我地即刻密謀過多排再黎好好慰勞自己❤️