2022-07-01
呢間cafe係我大學既時候間唔中都會黎食下!唔經唔覺都畢業左一段時間,經過依幾年佢要仍然屹立係呢個地方,證明佢地真係高質!今日重遊舊地搵返以前既回憶.月見大啡茹白松露野菌意大利飯佔碟中size一半有多既大啡菇上打上一隻鮮橙黃色既蛋黃,切開後沿住大啡菇既邊緣慢慢流入意大利飯之中.香濃又juicy既大啡菇配上雞黃後口感更香滑.配上自身已經帶有極濃菌香既意大利飯,令菇菌香係口腔內更濃烈.意大利飯上灑上少少芝士碎令質感更濃稠及creamy.菠菜三文魚雪糕意粉好有feel既菠菜三文魚意粉!係意粉上加上一球忌廉再加上雪糕筒倒插係忌廉上聽係好似雪糕一樣.三文魚同菠菜既份量好多!每啖都食到配料.將忌廉混入意粉中拌好後味道更香滑之餘亦減去煙三文魚自身既鹹膩感.意粉掛上忌廉汁惹味又彈牙.髒髒朱古力單睇賣相已經感覺到朱古力濃度有幾高!滿瀉既朱古力上再加上忌廉,忌廉上再灑上大量朱古力碎及朱古力粉.每一啖都係濃厚既可可香,唔會髒甜得黎又帶朱古力既nutty香.芝士奶蓋脆焦糖拿鐵食一口上層甘甜既脆焦糖,再飯返杯拿鐵剛好中和焦糖既甜膩感.奶蓋香滑令latte奶味更香又唔會過heavy.
月見大啡茹白松露野菌意大利飯
菠菜三文魚雪糕意粉