相約友人食宵夜,九龍城最方便,因為好多食肆都開得夜!!今次就去左牛精皇打邊爐~店內都幾潔淨,而且椅子都坐得幾舒服,而且每張桌旁邊都會有一個架,用作放火鍋料及飲品,好貼心,因為好多時去打邊爐都會出現唔夠位放火鍋料,有這個架就方便好多!!Order好湯底及火鍋料,店員就會遞上打邊爐的醬油和調味料,自行調味,調好後就會拿走。看到「雪耳海底椰豬肺湯」湯底,我們2個女生都被這滋補的名字吸引了!!而且一打開時真的看到好足料啊!!有雪耳、紅棗、豬肺、海底椰、椰子!!所以第一件事唔係打邊爐,而係先飲返碗湯~好清甜,真係無叫錯,呢個湯底我仲覺得會令牛更鮮甜添~第1款食既就係即炸紫菜響鈴,響鈴就食得多,紫菜響鈴就第1次,一樣好味,多了紫菜的咸味,我真的幾中意,只要大家記得唔好滾超過3秒就好啦。手切本地肥牛(頸脊)一碟有廿幾片,我覺得這個分量似4人分量,雪花平均,肉質比較軟滑,牛味濃郁,而且唔需要滾至全熟,試過1片滾至全熟都不會韌或鞋口,而5-7成熟就最好,咁先夠嫩滑!!!真係會完一片就想再食第二片~蜂巢豆腐6塊為一份,每塊都是大大件的,是將山水豆腐雪至結冰,豆腐內會形成一個個既小洞,放入湯內,它就會吸收晒
相約友人食宵夜,九龍城最方便,因為好多食肆都開得夜!!
今次就去左牛精皇打邊爐~
調味料
雪耳海底椰豬肺湯
所以第一件事唔係打邊爐,而係先飲返碗湯~
好清甜,真係無叫錯,呢個湯底我仲覺得會令牛更鮮甜添~
即炸紫菜響鈴
蜂巢豆腐
蜂巢豆腐6塊為一份,每塊都是大大件的,是將山水豆腐雪至結冰,豆腐內會形成一個個既小洞,放入湯內,它就會吸收晒湯的精華,整件豆腐都充滿湯汁,好鮮甜啊!!一個咁正既湯底一定要配豆腐食~
精選手打四寶丸
手打四寶丸有蝦丸、墨丸、牛丸及鯪魚丸各2粒。味道普通,但幾彈牙,4款當中以蝦丸最為好味!!
這就2個女生的宵夜,再配上一支啤酒就作結了~
服務:不錯,店員會主動問加湯。
價錢:中上,不過與牛的質素是成正比的!!
2015-12-29
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$400 (Last Night Supper)
即炸紫菜響鈴
精選手打四寶丸
  • 手切本地肥牛(頸脊)