2024-07-13
之前朋友帶我食過屯門 一鼎‧台式火鍋,原來已經開到去馬鞍山新港城中心,好羨慕住喺馬鞍山的朋友,平日晚上好旺場,好多食肆可以選擇。一鼎台式火鍋,門口的一鼎茶飲非常吸引眼球。晚餐餐牌性價比高,我們最後決定點選 $339 澳洲200日純穀飼牛吃到飽套餐,可以嘆足 120分鐘。$339 澳洲200日純穀飼牛吃到飽套餐一鼎‧台式火鍋 甚具人氣,一人一鍋任食邊爐各適其適,啱晒香港人鍾意試新嘢嘅心態。環境非常舒適,乾淨明亮,尤其門面闊落,售賣台式手搖飲品,有大家最鍾意嘅珍珠奶茶。一鼎茶飲 亦係其中吸引我入去食嘅重點之一,部份台式手搖飲品可以無限任飲,即叫即做,幾十蚊一杯的手打香水檸檬茶飲,幾杯已經翻本。湯底有多款湯底任揀,我揀咗蕃茄beef酸湯鍋,果然值得推介!微辣酸爽,還有搭配的青藤椒牛舌。朋友就揀咗QQ骨膠原,味道非常鮮甜,滋潤養顏好味道。湯底香濃,上台已經聞到好香,濃郁惹味,跟牛肉和蔬菜都非常搭配,之後仲可以叫店員幫手加湯,吃到飽為止。澳洲200日純穀飼牛牛肉質素高,非常多選擇,一鼎穀飼牛、澳洲純和牛、澳洲黑安格斯封門柳、澳洲200日純穀飼牛。全部質素高,鮮味十足,肉色超美而且紅潤,油花均勻,
一鼎‧台式火鍋 甚具人氣,一人一鍋任食邊爐各適其適,啱晒香港人鍾意試新嘢嘅心態。環境非常舒適,乾淨明亮,尤其門面闊落,售賣台式手搖飲品,有大家最鍾意嘅珍珠奶茶。 一鼎茶飲
湯底
有多款湯底任揀,我揀咗蕃茄beef酸湯鍋,果然值得推介!微辣酸爽,還有搭配的青藤椒牛舌。朋友就揀咗QQ骨膠原,味道非常鮮甜,滋潤養顏好味道。 湯底香濃,上台已經聞到好香,濃郁惹味,跟牛肉和蔬菜都非常搭配,之後仲可以叫店員幫手加湯,吃到飽為止。 澳洲200日純穀飼牛
牛肉質素高,非常多選擇,一鼎穀飼牛、澳洲純和牛、澳洲黑安格斯封門柳、澳洲200日純穀飼牛。 全部質素高,鮮味十足,肉色超美而且紅潤,油花均勻,肥瘦適中,淥幾秒食得,medium 恰到好處,入口即溶真係無得輸。 海鮮
另外打邊爐必食嘅海鮮,都有好多款式任食,特別又好少見的瀨尿蝦,非常鮮味。仲有超新鮮大蜆、鮮甜海蝦、魷魚、鱔片、墨魚。入口鮮味濃郁,口感嫩滑。 台式小食
仲有唔同嘅台式熟食,一系列小食,冰釀梅汁蕃茄、古早蒜味小香腸、肉鬆皮蛋豆腐、紅噹噹蝦球、花蓮藕墨魚滑,選擇真係好有特色又有誠意。滷水牛筋、金錢肚、古早滷肉飯、台式好食不能錯過。 豚肉京蔥、芫荽和牛串、二荊椒和牛串,食落爽彈又有嚼感,超高質好正。 一鼎茶飲
餐廳一鼎茶飲十分有誠意,飲品我又好鐘意芝士琥珀,香水爆檸真係好吸引,黑糖珍珠牛乳、純綠研絕對加分。用心手搖多款台式飲料,自助區亦有汽水茶飲啊! 甜品
足料養顏桃膠芋圓雪耳初牛乳,估唔到有咁高質的桃膠,有驚喜!多滋味的軟雪糕,爽滑甜美。