2018-08-01
自從海港城裝修完,擴展左新AREA之後,我成日都會行過黎呢邊,因為我係一個極度鐘意睇天睇海然後就發夢既人,而呢個新地方就完全滿足晒我,呢邊仲開左幾間新餐廳,最吸引我的就係呢間「六公館」點解呢間餐廳最吸引我?由電梯望落去已經感受到它的氣派,一落到去有5、6個職員企左係電梯口準備迎接客人,而家香港人工咁貴,已經好耐無試過係香港餐廳見到呢種服務今日六點已經黎到,正值夏天,太陽仲係高高掛,被安排坐左係WINDOW SEAT,望住呢個無敵海景同藍藍天空,唔需要任何酒精,我都已經醉了高級中菜配搭一套精緻餐具是常識吧對,價錢的確不太親民,但種種條件的配合,我認為呢個價錢係成正比的,我地得兩個人,試唔到多野,膽大的問問職員有咩食物係必食,職員好有耐性慢慢介紹鮮茨實濃雞湯浸菜苗 ($188)呢道菜絕對可以一物二用,用上濃雞湯同新鮮茨實加杞子,又有湯飲又有菜食,即刻覺得呢道菜性價比高左,濃雞湯果然好濃,用上菜苗亦好正確,更有效地吸收濃湯龍井熏太爺雞 - 半隻 ($288)店員話呢道菜幾乎每檯都會點,既然係SIGNATURE DISH又點可以錯過,一開蓋香氣嗌出,雞件皮薄肉嫩,太爺雞即係茶香雞,先以滷水浸熟
鮮茨實濃雞湯浸菜苗 ($188)
呢道菜絕對可以一物二用,用上濃雞湯同新鮮茨實加杞子,又有湯飲又有菜食,即刻覺得呢道菜性價比高左,濃雞湯果然好濃,用上菜苗亦好正確,更有效地吸收濃湯 龍井熏太爺雞 - 半隻 ($288)
店員話呢道菜幾乎每檯都會點,既然係SIGNATURE DISH又點可以錯過,一開蓋香氣嗌出,雞件皮薄肉嫩,太爺雞即係茶香雞,先以滷水浸熟,再用甘蔗渣、茶葉加糖熏,非常入味 斑片肉鬆脆米魚湯泡飯 ($248)
脆米加入泡飯,令整件事多左一層口感,魚湯十分濃,有唔少斑片,斑片肉質較一般魚實淨,好適合放入泡飯食用,亦有冬菜增加味道