2024-11-07
上個星期,我喺尖沙咀無意中發現咗一間特別嘅日式餐廳——【割烹 櫓杏】。雖然係偶然走入去,但真係俾我留下深刻嘅印象。餐廳嘅環境非常明亮舒適,令到人覺得好放鬆 ✨我點咗佢哋嘅晚餐套餐,套餐裡面大概有7道料理,每一道菜都非常值得一試。以下係幾道令我特別印象深刻嘅料理:✅ 火山鍋呢道火鍋嘅主料包括白菜、椎茸、豬五花等等。湯底濃郁,搭配唔同嘅食材,可以帶出唔同嘅味道。每種食材嘅味道同高湯嘅融合都十分完美💯✅ 天草直送 新鮮刺身盛合新鮮嘅甘海老帶有微微嘅果香味,其他兩款刺身係根據當日嘅新鮮食材製作。每一片刺身都非常新鮮,口感極佳👍🏻✅ 鰻魚同青瓜配土佐酢鰻魚經過燒烤後,散發出微微嘅焦香味,青瓜口感脆爽。搭配酸味十足嘅土佐酢,口感層次豐富,簡直正到爆💥✅ 柚子雪芭甜品係酸酸甜甜嘅柚子雪芭,冰冰涼涼嘅口感,清新爽口,為整頓晚餐畫上完美嘅句號🍧諗唔到呢間餐廳嘅料理咁出色,特別係每一道菜嘅食材都非常新鮮。我會推薦俾身邊嘅朋友。
✅ 火山鍋
✅ 天草直送 新鮮刺身盛合