2024-05-28
平時出入元朗教育路,都會見到馬路轉角位呢間「生生市場」嘅外賣客絡繹不絕!星期六懶得煮飯,經過就於試幾款外賣返屋企食。餐單嘅🇰🇷韓國料理選擇非常多,淨係睇曬menu都唔少時間。估唔到仲有急涷料理同配菜可以買返屋企煮。今次我就試左呢幾款:原味無骨炸雞 $42(small)特登揀無骨,小朋友容易食,炸皮香脆,肉質鮮嫩多汁。韓式豆腐紫菜飯卷 $48呢個飯卷用蔬菜豆腐做餡,有酸瓜、紅蘿蔔、青瓜絲🥒,新鮮爽甜。韓式炒粉絲 $45炒粉絲係呢餐我最鍾意食嘅,帶少少濕潤嘅粉絲底,有香菇🍄🟫同菜蔬,粉絲夠彈韌,唔會一咬就斷或太硬。韓式辣炒豬肉拌飯 $63甜中帶辣,調味啱啱好。豬肉肉質鬆軟,肉味香濃,醬汁好惹味😋 拌飯嘅流心蛋同舖面嘅紫菜仲好加分。韓式烤雞拌飯 $63 烤雞滑溜唔乾柴,拌芽菜、紅蘿蔔絲、菠菜、青瓜絲同白蘿蔔絲,口感清爽豐富。呢度仲有四五月當造嘅醬油蟹可以預訂,下次一於再食過!
原味無骨炸雞 $42(small)
特登揀無骨,小朋友容易食,炸皮香脆,肉質鮮嫩多汁。
韓式豆腐紫菜飯卷 $48
韓式炒粉絲 $45
韓式辣炒豬肉拌飯 $63
韓式烤雞拌飯 $63
呢度仲有四五月當造嘅醬油蟹可以預訂,下次一於再食過!