2020-06-05 134 views
韓風吹襲香港咁耐,連港人既飲食習慣都改變埋,因為韓國野口味可濃可淡,同港式食物都幾相近。要數最受歡迎既韓國野,no.1當然係炸雞啦!(唔多唔少因為千頌伊😆) 而香港咁多間韓國餐廳入面,炸雞做得最出色既,就真係要數OUTDARK喇🍗先介紹我次次黎既必點推介:甜辣+香蒜蜜糖炸雞🍗OUTDARK呢到有唔同炸雞口味,但於我黎講選擇其實不多,我最愛係甜辣炸雞,但為食又貪心既我仲想試多一款口味,然而兩個人又點樣叫兩盤炸雞呢?呢到就有一個非常貼心既選擇,就係half half喇! 如圖中所見,我地點左一半甜辣口味,一半香蒜蜜糖口味,每種口味都有大概4/5塊炸雞(當初覺得唔夠多,但食左兩件雞其實就會飽),而且仲大方地附送薯條薯角薯格!另外送4種醬汁任你mix and match😍👌懶人要留意喇,呢到既炸雞係juicy而無骨架!岩哂鍾意一路吹水一路大啖肉既你😆食左咁多炸物,想係menu上揀返一兩個菜,點知發現係冇架😂點知驚喜黎喇,我地明明點既係 海雲台泡菜煎餅,上枱既時候仲以為staff搞錯左,如圖所見,佢係青BB架😆呢個煎餅麵粉較少,以青椒韮菜做底(但泡菜味唔突出),再配海鮮如蝦同魷魚(配合海雲台呢個

先介紹我次次黎既必點推介:
甜辣+香蒜蜜糖炸雞🍗
甜辣+香蒜蜜糖炸雞

食左咁多炸物,想係menu上揀返一兩個菜,點知發現係冇架😂點知驚喜黎喇,我地明明點既係 海雲台泡菜煎餅,上枱既時候仲以為staff搞錯左,如圖所見,佢係青BB架😆呢個煎餅麵粉較少,以青椒韮菜做底(但泡菜味唔突出),再配海鮮如蝦同魷魚(配合海雲台呢個咁勁既名),令到成塊煎餅爽口得黎又有咬口😝讚😝
海雲台泡菜煎餅

正如剛才所講,受千頌伊影響既港人,食炸雞點少得酒呢?黎到OUTDARK有唔同款式既酒,而我最愛就係佢地既水果口味米酒,我之前試過柚子同蜜糖味,今次就要試下蘋果芒果味喇🍎呢個米酒既酒味相對較淡,取而代之係濃濃芒果味(冇錯,因為蘋果味唔突出),但每一口都食到蘋果肉渣,而且非常甜,就算唔好酒味既女孩子相信都可以輕鬆KO一整盤🍯🍻
蘋果芒果米酒

食左OUTDARK旺角店都4次,每次黎都見到好長龍,所以精明既你如果想舒舒服服咁黎開餐,記得記得要提早book位喇😉
2020-05-30
  • 香蒜蜜糖炸雞