2018-01-20
呢個冬天都食咗唔少餐火鍋,今次去到尖沙咀新東記,一啲都無令我失望。菜單上選擇唔少,包括湯底、火鍋食材都非常多選擇。呢個日本九州豬骨湯,材料非常之多,用上好多豬骨、冬茹、粟米等等煮沸而成,湯底香味濃郁,能夠帶起食材味道,但又唔會太咸,非常出色!接著嘅海鮮亦極為新鮮,加拿大肥蠔、日本帶子、桂花蚌等等賣相唔單止吸引,味道仲甚有水準。肥蠔隻隻都非常飽滿,入口時唔會過份縮水,滿口鮮味; 而桂花蚌帶有爽勁口感,兼且唔係間間餐廳有,絕對要必點!雪花肥牛肉,脂肪比例非常平均,所以入口時帶有少少油香味,兼且選料新鮮,係滾湯中滾十數秒,都已經食到嫩滑口感。最後有呢幾款食肉,手打三色丸、牛舌片都帶俾無窮滋味。三色丸有蝦丸、牛肉丸、墨魚丸,款款都係手打,所以膠質特別重,入口時亦有爽勁口感。牛舌片亦無羶味,反而有牛肉香味,兼且口感比牛肉更豐盈,亦係另一重點推介。