2017-08-23 618 views
今日係回歸以來第三次十號風球,好彩黄昏已改三號,所以就可以同媽媽出去食餐生日飯嘞。我地六點半後去到呢間酒樓,好彩即時有位咋,否則又要去另一間。今晚真係座無虛席,很多人。侍應都算手腳快了,人手充足。廚房出餸都算快,我地食左個幾鐘已走得。我地叫了兩隻乳鴿,片皮鴨一食,鮮蝦荷葉飯和海味雜菜煲。最好味係雜菜煲,不油,很多不同的菜,又有蘑菇,粉絲。不過原來海味即係幾隻蝦米,仲以為係乜添。乳鴿比較乾,但肉厚,味道OK,我覺得點喼汁好好味。片皮鴨的薄餅包着鴨皮,再加上青瓜條同甜醬真係好好食,不過有些皮其實有很厚肉連着。荷葉飯份量很大,面頭有幾隻蝦,蛋絲,味道幾好,裏面有雞肉,燒肉等。最後食剩很多要打包。最後,有幾片橙送給我地食,但甜品就要自己叫,我地只叫了一個綠豆沙。

乳鴿比較乾,但肉厚,味道OK,我覺得點喼汁好好味。

2017-08-23
Type of Meal