2015-12-05
在香港生活多年,當然知道有兩個馬場,分別是跑馬地及快活谷,廂房倒是去過一次,但真正的消費卻未試過,這個星期天,朋友說要入馬場見識,就這樣,我地就一行多人來了馬場食Brunch 了當日天公造美,天朗氣清,餐廳平台可以望到賽道,望住人都開心啲!Brunch 由12點開始供應,直至下午三時,除了自選主菜外,仲有可自取的前菜,包點,海鮮,刺身,沙律等等.... 款式都幾多。一開始先食冷盤前菜,當中的海蝦好鮮甜,沙律都好話好重的沙律醬,最喜歡有螺絲粉的那款,整體口味屬於清新的。當然唔少得食刺身啦!呢度有至少四款刺身,當日包括左三文魚,吞拿魚,甜蝦,北寄貝。因為我唔食北寄貝,所以就真係食其他個3款,都係好新鮮,朋友話北寄貝好煙韌,口感都唔錯嘅。之後就俾個攤位吸引住,原來有即做的奄列,可以從多種材料中,自己揀材料,即叫即做,人龍唔多,大概等幾個人就到。呢個就係我的奄列,我加左芝士,火腿等材料,切開仲有少少流心效果,好吸引呀。晨早好想食麵包,後方有個麵包的攤位,都有好幾款的Muffin, 酥餅,餐包等,教我呢個澱粉質女孩方花多眼亂,旁邊仲有芝士,ParmaHam 水果等食物呢,而呢個攤位會在13:30
廂房倒是去過一次,但真正的消費卻未試過,
當日天公造美,天朗氣清,餐廳平台可以望到賽道,望住人都開心啲! Brunch 由12點開始供應,直至下午三時,
除了自選主菜外,仲有可自取的前菜,包點,海鮮,刺身,沙律等等.... 款式都幾多。 一開始先食冷盤前菜,當中的海蝦好鮮甜,
沙律都好話好重的沙律醬,最喜歡有螺絲粉的那款,整體口味屬於清新的。 當然唔少得食 刺身啦!
因為我唔食北寄貝,所以就真係食其他個3款,都係好新鮮,
朋友話北寄貝好煙韌,口感都唔錯嘅。 之後就俾個攤位吸引住,原來有即做的奄列,
可以從多種材料中,自己揀材料,即叫即做,人龍唔多,大概等幾個人就到。 呢個就係我的奄列,我加左芝士,火腿等材料,切開仲有少少流心效果,好吸引呀。 晨早好想食麵包,後方有個麵包的攤位,都有好幾款的Muffin, 酥餅,餐包等,教我呢個澱粉質女孩方花多眼亂,旁邊仲有芝士,ParmaHam 水果等食物呢,而呢個攤位會在13:30開始變身為 甜品攤位。 花多眼亂下,最後我揀左杏仁酥餅,同埋蜜瓜 及Parma Ham 自做 ParmaHam with Melon.... 杏仁酥皮酥脆,上面的粒粒杏仁碎又脆又香口,甜甜地好吸引,
如果唔係有其他食物等住我,一定食多件。 當日有多款主菜,我已料到自己會食太多,所以我揀左分量最少的魚肉類!
並可提早下單,服務員會在指定時間送餐!
我呢個係上枱好似幅畫咁靚!
剛才的麵包攤位,已經變成甜品攤位,放滿左各式各類的甜品,目不暇給..好彩先頭留力咋! 行左一圈,已經拎左一大碟了,仲有即製的要等,咁我先食左唔洗等嘅先啦!
另外茶味焦糖燉蛋都好好味,焦糖燒得夠火喉,有明顯的脆口感,
朱古力都各有特色,每粒的內餡都唔同,睇得又食得。
我感到下面嗰層有酒味,所以食左一啖就放棄了,因為我很易醉。 即做的檸檬綠茶Soufflé, 拎到埋位已經淋左一半,
之前係好高的,無辦法呢度太大啦,行返去都用左兩分鐘呀!
檸檬綠茶Soufflé,口感濕潤,空氣感充足而不失蛋香,而檸檬清香味會慢慢滲出,都幾特別,
好似飲緊檸檬茶咁。 雪櫃內仲有小杯裝的哈根大師任食,不過我已飽到行唔郁了.... 食食下仲可以出去睇下賽馬,咁近距離睇賽馬都係第一次,原來好有氣氛㗎。