2017-02-17 477 views
依家想食蒸氣火鍋有好多選擇, 但係要搵間好食得黎又唔會好貴既又真係好難, 千揀萬揀之下都係揀間新既試下! 唔試又點知好唔好食呢~我地一行4個人, 訂左枱, 黎到發現間店無人係入面... 個陣都係晚餐高峰時段, 但係就無客, 突然覺得伏伏地... 不過一入到去, 就有人行出黎招呼我地, 就上左d前菜呀醬油配料呀等等。 左上角個個前菜, 我一食就覺得好香, 仲有少少開胃既感覺, 我估係落左麻油既關係, 食落特別香, 而且仲有d切碎左既海鮮雜燴, 食落非常好味。估唔到未開始食個火鍋, 就有個咁正既前菜食。之後就上左一壺茶, 飲落清清地, 原來係菊花元肉杞子茶, 好醒胃!老闆之後俾左個menu我地揀, 有兩個餐都唔知揀咩好, 老闆話可以mix, 咁每邊出二人份量, 咪全部都可以食到囉, 可以mix, 喧我地就跟左老闆咁叫餐啦~食蒸氣火鍋點少得個粥底, 個粥底有肉粒同南瓜呢d配料。第一樣野黎到既係基圍蝦同埋花甲。花甲無沙, 食落好甜好鮮, d蝦食落都係新鮮既, 爽口!跟住就上左龍躉魚腩, 舊舊都好大舊, 口感好似食肉咁, 因為好厚身, 完全唔似食緊魚。跟住係蝦滑、墨魚滑同埋日本梅頭肉。蝦滑同墨魚

食蒸氣火鍋點少得個粥底, 個粥底有肉粒同南瓜呢d配料。
跟住係蝦滑、墨魚滑同埋日本梅頭肉。蝦滑同墨魚滑食落好彈牙, 而且食落有一粒粒既蝦 / 墨魚係入面, 好味! 仲有個日本梅頭肉, 我食過幾間蒸氣火鍋都未見過會有豬肉食囉, 但係又幾好味WOR, 蒸完出黎D肉質好淋身, 而且唔會有陣豬味咁SO。
呢個係元貝皇, 佢都幾貼心, 因為元貝裙邊同粒元貝煮熟既時間都唔同, 所以就分開蒸, 咁就唔會煮到好老啦。
老闆咁樣攪一攪, 個裙邊又真係好味D, 而且唔會好乾身。
個元貝蒸好左之後, 老闆話飲左淡湯先, 如果老闆唔講, 我地應該會直接倒左佢XD

好彩無倒咋! 佢個汁雖然都係D蒸氣, 但係元貝既鮮味已經融哂入去, 飲落清清地, 又夠鮮味, 飲完個湯再食粒元貝, 完美。
跟住老闆放低左塊切好左既牛扒, 係牛扒, 蒸氣火鍋有牛扒食, OMG!

塊牛扒就一般般啦, 牛味唔係好夠, 味道可以再濃D。

食完牛扒, 就到蔬菜雜錦。我覺得呢度同其他同類型既餐廳相比, 呢度既餐單設計我好好,除左比你食到新鮮原味既蒸海鮮之外, 仲會有其他唔同既野, 同埋會平衝返個營養, 唔會一味食海鮮, 或者一味食肉, 老闆設計餐單個陣一定下過唔少工夫。
呢個入而仲有鮮秋葵, 本來無人敢試, 因為大家都知鮮秋葵個種口感唔係咁好, 不過最後都有試, 一試發現呢個鮮秋葵易入口好多, 正!

戲肉梗係隻龍蝦! 開邊成隻蒸! 不過老闆一開蓋之後, 好快就拎走左... 還返俾我呀...
原來係拎左去切件, 等我地方便D食, D殼仲整碎埋TIM!
唔好睇佢細細隻, 其實好多肉, 而且爽口, 我地4個人, 每人食一舊都覺得夠皮, 可能前面都食左好多野XD
話喧快就到食粥時間, 係一煲南瓜粥, 作為結尾我覺得幾好, 南瓜既味道令我個胃唔會有食太滯既感覺, 點知食食下 都食左兩碗粥...
再黎就係桃膠雪耳木瓜糖水, 呢個就一般般, 不過清清地, 唔太甜既糖水我反而更喜歡~

今次食呢間既感覺非常好, 除左D野食好食之外, 你會感受到老闆對食材既了解, 佢過黎放野落鍋個陣會講下D材料係咩, 點解佢要咁樣蒸 ETC., 我覺得呢份熱情令我食呢餐飯食得好滿足! 而且價錢合理, 比出面其他亦都算便宜, 有機會絕對要來試試。
2017-01-25
$380 (Dinner)