2023-02-11
因為老公情人節要出差,所以今晚提早慶祝情人節,今晚食我至愛既Omakase,呢間餐廳位於尖沙咀,就係以前既中間道停車場個位,一出地鐵站就係,超級方便。晚餐有三款餐單,分別係$1380、$1680或$1880,我地就選了$1880,包括有前菜、7種刺身、2種和食、6種壽司、湯和甜品,好豐富。食材全部由日本空運到港,非常新鮮。前菜水雲漬,味道酸酸地,好開胃。慢煮鴨胸配芥末醬螢光魷魚薄切鮫鰈魚,燒過既裙邊肥美,油脂豐富,食落非常有層次。生蠔,來自九洲長崎小長井,生蠔超級肥美,口感紮實而爽脆,配以酸汁啫喱。鹿兒島間八魚,分別有上腩同腩位,上腩配上辣辣麵豉,腩位炙燒過,非常厚身,鮮爽回甘,配以柚子胡椒。希靈魚,來自北海道噴火灣,師傅首要要將魚原條起肉,然後略略燒一燒,配以芽蔥,希靈魚係油份最多既魚,而且當造,非常鮮甜。愛知縣象拔蚌,象拔蚌口感爽脆,配以柚子皮碎和青檸,更能帶出鮮味。北海道毛蟹,將毛蟹蟹腳煮熟,配以蟹膏,非常鮮甜濃郁。中吞拿魚,來自京都伊根,係屬於半天然養植既吞拿魚,非常厚身,口感軟熟,入口即溶,配以竹炭鹽點綴。大吞拿魚,屬於魚鮫位置,炙燒過更香,油脂濃厚,所以師傳放左蔥,中和油膩
前菜
水雲漬,味道酸酸地,好開胃。
慢煮鴨胸配芥末醬
螢光魷魚
薄切鮫鰈魚,燒過既裙邊肥美,油脂豐富,食落非常有層次。
北海道毛蟹,將毛蟹蟹腳煮熟,配以蟹膏,非常鮮甜濃郁。
大吞拿魚,屬於魚鮫位置,炙燒過更香,油脂濃厚,所以師傳放左蔥,中和油膩感。
甲魚湯,非常透澈,味道清甜,配料有京蔥,舞茸,湯入面仲有細細粒既甲魚裙邊。
食完咁多道菜之後,師傳俾左粒柑桔我地清一清口入面既味道,然後再食壽司,柑桔酸酸甜甜,感覺清新。
深海池魚,係油份最多既一款魚,油脂充足。
車海老,加入柚子香來調味,非常鮮甜清爽。
生北寄貝,厚實鮮甜。
北海道根室馬糞海膽,份量十足,有濃郁海水味。
北海道銀雪魚,炙燒過,配以柚子胡椒,口感嫩滑。
北海道櫻鱒魚,配以蘿蔔蓉,油潤肥厚。
匈牙利鵝肝,鵝肝口感軟熟,入口即溶,味道非常濃郁,配以龍珠果啫喱。
麵豉湯
綠茶奶凍
以北海道3.6奶、宇治抹茶製成,口感幼滑,綠茶味濃。