2024-04-29 1394 views
去完博物館,諗住對面近近地搵間酒樓食晚飯,就去潮州城酒樓試下,原來酒樓佔二樓全層,裝修光鮮,座位闊落舒服。一坐低就有功夫茶飲,叫左鹵水鵝片、胡椒豬肚湯、鹽燒雞、水瓜魚鰾,估唔到樣樣都好好味😋,食物食材新鮮。價錢都好合理。甜品叫了潮州清甜湯,十分清潤。另外叫了福果芋泥,軟滑得來又有口感,非常好食。芋泥上的福果都好好食,好煙韌。兩個甜品甜度都好適中。食完飯又有功夫茶解膩。值得一讚係職員態度好好,細問之下才知道酒樓開了四十幾年,幾個月前新裝修。酒樓無論服務,食物都好有老香港的感覺,食得出酒樓係用心做食物。係香港愈來愈難搵到呢類酒樓,希望潮州城繼續用心做落去。

2024-04-28
  • 鹵水鵝片