2023-12-12
難得有假放,梗係想搵個地方唞吓氣放鬆下,有得打埋卡就最好喇🤩所以我同大佬星期日就去左流浮山既新地標—- 樓高3層,外牆畫滿晒藍白希臘女神彩繪既🌟Myth House🌟享受左個Holiday Mood☀️滿滿既偽希臘之旅🤩呢間餐廳由內到外都以藍白兩色為主調;室內設計簡約,白色大理石花紋既枱面放上藍色嘅餐墊、金色嘅餐具再加上藍色絨面既椅子,高貴又典雅;室外綠油油嘅草地上面仲設有露天雅座、-個好大既帳蓬、粉藍色既露營車,勁有希臘feel👍🏻呢度主打法國Fusion菜,入面仲有幾位米芝蓮廚師系度坐鎮,食物品質-定有保證,碟碟都色、香、味俱全😍擺盤又精緻,餐牌仲要每星期轉換,成日過嚟都唔會冇新鮮感👍🏻我地食左:✨是日餐湯✨是日餐湯系蕃茄濃湯,入口好creamy,蕃茄味好重,湯頭夠晒濃厚🍅✨是日鮮選海鮮✨是日海鮮系香煎三文魚扒配芝士千層番薯蓉🐟香煎三文魚塊魚皮煎得好香脆,魚肉滑嫩又厚身,唔腥唔柴又多汁👍🏻意料之中既好食😋伴碟既千層芝士🧀️番薯蓉則系意料之外既出色👍🏻上面滿滿芝士既外皮烘焗到金黃薄脆,芝士味超濃,加上下面用上千層做法既幼滑既番薯蓉🍠味道鹹香甘甜之餘,口感仲好有層次👍🏻✨慢煮牛柳配牛肉濃汁
我地食左:
✨是日餐湯✨
✨是日鮮選海鮮✨
是日海鮮系香煎三文魚扒配芝士千層番薯蓉🐟
✨慢煮牛柳配牛肉濃汁✨ $218
正所謂高端既食材往往只需要採用最樸素嘅烹飪方式😏呢份慢煮牛柳既熟度同我地要求既-様,完全冇overcook👍🏻牛柳肉味香濃,肉眼看得見的粉嫩,口感軟嫩好juicy👍🏻唔點汁都已經好好食,點埋仲更加正👍🏻
飲品叫左:👉🏻
✨阿菠蘿🍍✨
呢杯特飲系用左青檸、菠蘿、乳酸、薄荷、梳打調配而成,味道酸酸甜甜又夠氣,仲帶有微微海鹽味,清新到不得了,好有夏日既感覺
✨愛琴海✨
呢杯特飲系用乳酸、雪碧、藍柑糖漿調製而正,藍藍色調就好似海水咁清透,酸甜口味,清涼解渴👍🏻
另外值得一提嘅係牆外嘅壁畫、室内既每幅畫都係由香港畫家所畫,我地香港都有好多好出色既藝術家架👍🏻
逢星期六設有live band show,節日又有飄雪活動,提早訂位仲有折扣,附近仲可以睇埋𧐢田添,放假過嚟半日遊都咪話唔爽👍🏻
🇬🇷神話屋
📍元朗流浮山深灣路238號地舖
#神话屋 #周末去哪儿 #香港探店 #周末好去处 #流浮山美食#香港打卡#香港美食#香港拍照 #香港旅游攻略#元朗美食