2022-10-07
為食貓好鍾意食生蠔,但唔係度度嘅生蠔🦪都係新鮮好食嘅有朋友介紹我去專食生蠔嘅《Oyster Cove 》試吓♥️於是,為食貓就決定用消費券豪一豪佢😆環境《Oyster Cove 》位於天后水星街。店舖雖然比較細,但就好有格調,有種好溫馨嘅感覺💕食物餐廳主打賣蠔,所以menu有好多唔同產地同品種嘅蠔可以任君選擇。另外,餐廳重有提供用其他時令海鮮整嘅西式食物,例如:龍蝦意粉、海鮮湯同pizza🍕seafood platter 為食貓同朋友就叫咗盤可以自選嘅海鮮🦞拼盤(蠔 x 1打 + 赤貝 + 帶子)- Tia Mara Pearl - Speciales Lambert No.1 - Krystale No.2 - Tarbouriech Oyster (Pinky) No.2- Irish Claggen Islaand No.0- Gillardeau No.1店員好用心咁介紹d蠔比我哋而且重幫我哋由淡至濃咁排好♥️食落去,呢6種蠔都非常新鮮同肥美,各有各嘅味道同質感,一d都唔腥! 配埋杯白酒,重可以慢慢細味品嘗tim 🌀清酒蒜蓉煮活蜆湯除咗生蠔好食之外,餐廳嘅蜆湯都好出色💯d蜆一食落口
食物
seafood platter
- Tia Mara Pearl
- Speciales Lambert No.1
- Krystale No.2
- Irish Claggen Islaand No.0
- Gillardeau No.1
清酒蒜蓉煮活蜆湯
除咗生蠔好食之外,餐廳嘅蜆湯都好出色💯d蜆一食落口就知好新鮮,而且好大粒,好彈牙🤤個湯吸左d蜆嘅鮮味,飲落除咗有清酒蒜蓉味之外,仲有蜆嘅清甜味😍
龍蝦忌廉意粉
意粉入面有唔少已經拆咗殼嘅新鮮龍蝦肉🦞,而且重非常有彈性☺️
個意粉又整得好夠Creamy,配埋d龍蝦肉嚟食,真係好唔錯👍🏾
有時候自己出去買蠔,真係未必會買到新鮮同埋啱自己嘅口味所以嚟呢間餐廳就啱晒啦,呢度嘅店員會用心介紹,重會幫你開埋,真係唔使諗又唔使郁,翹埋雙手就食得😂😂