2023-08-23 941 views
🌕Hello我係Moon🌕成日都帶朋友去食嘢,今次就有朋友帶我去食嘢!😍佢話帶我去食一啲平時食唔到嘅牛肉部位,我都幾好奇佢會帶我食啲咩!🫢原來就係616牛肉火鍋專門店,🤩而家牛肉火鍋專門店嘅分店都幾多,所以我都有聽聞過!😆今次就約咗喺皇后大道西呢個分店食嘢,🤭喺香港大學站行過去又或者西營盤站行過去都得!🤩湯底嘅選擇都唔少,😛我就揀咗牛雜湯底,🫢呢個湯底嘅牛肉風味極桂,😍入邊仲有牛肚牛腸牛肺等等,🥰未食火鍋配料就已經可以享受到牛肉嘅風味!🤪醬料可以自己喺出邊調配,🤓醬料區仲有牛肉汁,甜甜地幾特別!😏上菜嘅速度都幾快,🤓我哋嗌咗唔少牛肉嘅部位!🤭牛肉嘅部位都係坊間比較少見,😎所以好少會食到!🤪今次就試咗啲特別啲嘅部位,😗亦都試咗餐廳promo緊嘅信州和牛!😍牛駝峰係牛頸背間嘅肉,😉油香肉味濃!第一次食依個部位佢嘅牛肉風味比牛頸脊更加好味,😆油花香而不膩!🤣金花趾通常會切得較薄,口感會爽脆啲!😌放喺湯底入邊幾秒就已經食得!😉滑尾龍真係超滑,😗食之前將肉類同埋蛋黃液撈埋一齊,😜飯嘅時候會有蛋香嘅味道同埋牛肉嘅香味,🤪口感真係好似瀡滑梯咁滑!😎壓軸出場嘅就係信州和牛系列,🤭今次嗌咗信州和牛赤身同
🌕Hello我係Moon🌕

牛雜湯底

牛駝峰

滑尾龍

壓軸出場嘅就係信州和牛系列,🤭今次嗌咗信州和牛赤身同埋信州和牛胸肉,🤗赤身就係肉味比較濃,😎而且佢嘅肉質比較實在,
信州和牛赤身
而牛胸肉就相反!🤓油花香,有一種入口即溶嘅感覺!😙
信州和牛胸肉

🌕最後MoonMoon真係好滿意依間牛肉火鍋專門店,因為佢呢度可以食到坊間比較少接觸嘅部位,亦都可以滿足我依啲食肉獸嘅慾望!🌕
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner