2012-07-23 16 views
話說小弟之前都係OPENRICE食過幾篇食評,不過都貪方便無登記,但係近期去左幾間餐廳之後,都頗有感想,心血來潮就決定正式註冊開始我的食評之路。經過反覆思考後,決定將我第一次獻比呢間位於尖沙咀亞士厘道的八王子。原因?睇下面就就知。先講廳的裝潢,甫到門口已經感受到懷舊復古的氣息,店內陳列左不少日式老舊玩具、電影海報等等,但係又唔會感覺殘舊,相信一定花不過不少心思構想,未食已經留下好印象,絕對值得一讚。由於當日我連同朋友一行三人,所以門口女侍應安排左卡位比我地。睇過餐牌,本來打算叫枝清酒飲下,不過由於一位朋友要開車,另一位又唔太好酒,結果無叫到,下次有機會再試。(另外一提,大杯生啤2杯都係80,見到在場不少客人都有點,睇黎都相當抵飲。)一輪討論後,最後只決定叫左以下三樣野:三款刺身都非常新鮮,而且睇得出師傳刀工頗精,特別推介平貝,爽口鮮甜,咬落去直情有汁爆出黎咁但又唔會腥!之後由於我地三個懶諗食咩既關係,決定叫左個八王子壽司大拼盤,本來都諗住食用黎填飽個肚,點知竟然都有驚喜。先講下有D咩壽司先,分別有:拖羅,牡丹蝦,海膽,和牛,三文魚子,三文魚腩,劍魚腩,吞拿角腩蓉卷。通常食壽司拼盤都會遇

reception位的玩具擺設,心思一流
整齊排列的食物木牌
清酒MENU
三文魚,劍魚腩,平貝
八王子壽司大拼盤
之後由於我地三個懶諗食咩既關係,決定叫左個八王子壽司大拼盤,本來都諗住食用黎填飽個肚,點知竟然都有驚喜。先講下有D咩壽司先,分別有:拖羅,牡丹蝦,海膽,和牛,三文魚子,三文魚腩,劍魚腩,吞拿角腩蓉卷。通常食壽司拼盤都會遇到「揸流攤」的情況,不過呢個拼盤就絕無欺場,個人特別推介拖羅同牡丹蝦,另外朋友食既和牛同海膽都話不俗!
霜燒和牛
最後係霜燒和牛,一黎到已經忍唔住要大快朵頤,差點唔記得影相,情急之下影到有少少手震,希望大家見諒。一入口果然無令我失望,淨係放係口入面含住,和牛既鮮味已經充斥住成個口甚至湧上個鼻,再等佢係口裡慢慢溶化,一流!食完一塊要停一停唔好急住再食,慢慢感受下個種齒頰留香,絕對係上等享受,話係我出世以來食過最好食既牛肉TOP3都唔會誇張,呢味菜亦都係我點解要將第一次正式食評獻比八王子既原因。

最後都要讚一讚staff的服務,收換碟同加茶等都非常勤快同有禮貌,日後必定會再黎試下其他野!總括而言,八王子比我的第一次印象十分之,好到再食後時再寫過!
2012-07-20
八王子壽司大拼盤