第一次接觸甜牙牙是去旺角分店,當時吃的是心太軟,價錢中等,但端上來的甜品總是擺放得很有heart,讓人未食已經流口水,這大概是我對甜牙牙的最大印象!早兩次食心太軟都幾滿意架,最緊要朱古力味夠濃就perfect!今次食,依然有模有樣,但味道真係有少少失望!朱古力岩漿的味道就好似細細個成日食的金幣朱古力咁,甜得黎有少少假!點會咁架?個蛋糕位明明做得好好味,但入面的朱古力味道太古怪啦~希望下次再食會回復水準!講真,凍又好、熱又好,只要係真綠茶,我都勁愛!但綠茶的副產品喇喎.....其實真係一般,但佢有我最愛的紅豆襯托,又不妨一試XD呢個紅豆綠茶木糠布丁批($38)有驚喜!雖然綠茶雪糕唔夠濃味,木糠布丁又比較淡口,但紅豆超清甜!完全可以balance返整個口味。不過兩個人食就有少少膩,3-4個人剛好!呢份蕉糖脆蕉(加芝麻脆脆伴雪糕)($39)同樣是驚喜之作!尤其係果片芝麻脆脆,好似花生糖,甜甜地好好味~即使放久了不夠脆都依然美味!食一啖脆脆,再食一啖雪糕,兩種截然不同的口感令我味蕾好滿足!芭娜娜提拉米蘇pancake(內置芭娜娜及tiramisu芝士) - $49顧名思義,就係香蕉為主打的甜品
第一次接觸甜牙牙是去旺角分店,當時吃的是心太軟,
這大概是我對甜牙牙的最大印象!
今次食,依然有模有樣,但味道真係有少少失望!
希望下次再食會回復水準!
講真,凍又好、熱又好,只要係真綠茶,我都勁愛!
呢個紅豆綠茶木糠布丁批($38)有驚喜!
不過兩個人食就有少少膩,3-4個人剛好!
呢份蕉糖脆蕉(加芝麻脆脆伴雪糕)($39)同樣是驚喜之作!
顧名思義,就係香蕉為主打的甜品~
我其實不太喜歡吃香蕉,幸好有愛蕉如命的好友幫我食,我就負責食pancake 和 cream XD
pancake 非常鬆軟好吃,原本吃得多應該相當膩的 tiramisu,因為混合了香蕉的清甜味,
反而比想像中吃多了一點!不過稍嫌太多cream,有點喧賓奪主的感覺!
這款士多啤梨朱古力脆脆chocolate waffle (佐自家製士多啤梨醬) - $50
首先,我們所見,全場有一半食客都有order的!淨係造型已經滿分,所以好快已經on list,
但其實最失望係佢!
首先,明明聞到呢片waffle有好香濃的朱古力味,但食落係完全冇味架......
我要用雪糕去佐先覺得夠味.....同時間我聽到坐隔離的情侶邊吃邊小聲說「點解會咁多人叫架.....」
原本waffle係配埋「自家製士多啤梨醬」,但果小樽醬完全唔夠,而且同樣偏淡,要慳住食好無癮。
既然塊waffle係淡口的話,果醬應該要比較濃,先可以balance 到味覺,先會覺得好食。
塊waffle口感好好,夠脆又唔會太硬,但食到後期愈來愈覺得味同嚼蠟.....
如果可以調較返味道,我相信一定會encore再encore。
冰火焦糖燉蛋($39),論外表真係拍得住酒店式甜品,靚到嘩嘩聲!
上層厚cream 下層燉蛋,兩層食落都好滑,口感一流,如果燉蛋可以硬身返少少會更有層次;
味道亦都不過不失,但甜鬥甜,眼闊肚窄,食到一半已經覺得滯,結果最後要放棄上層cream只吃燉蛋!
講真尖沙咀分店無論是裝潢定係店面都設計得好漂亮,
原本可以打造成韓風咖啡廳般的甜品店,但客人面對再美的店面也沒法欣賞,因為真是太擠迫了!
甜品無非都是想三五知己聚埋一齊傾下計,或者係情侶甜甜蜜蜜share甜品食,
但為了多做生意而將每張檯都overload,實在不是個明智的做法。
6人檯坐夠8人,如果一人order一份甜品連檯都唔夠空間放,
陌生人腳貼腳咁坐,你眼望我眼,檯與檯之間太迫,每次有人行過都要左閃右避,
同身邊人傾計連小小的私隱都沒有,服務員因為忙,笑容完全欠奉,這樣根本就失去食甜品的意義了。
敢問有誰想以快餐形式去嚐甜?
有創意的甜品是甜牙牙的金漆招牌,但如果不能提供一個合適的場所給客人,
再好吃的食物也留不住食客的心,希望將來有機會再次光顧的時候,會看到一所既恬靜又自在的甜品店。

2013-07-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Tasting Event