2024-10-01
入鋪頭叫外賣蠔仔粥及蘿蔔牛腩飯,第一位店員聽到我話叫外賣就話要搵第二個店員,佢唔識落外賣單就咁行左去而我就企左喺收銀機前等,之後另一個店員行埋黎再幫我落單。叫左蠔仔粥及蘿蔔牛腩飯後,企左喺鋪頭出面等左10分鐘左右店員叫我外賣既號碼。我拎左外賣返到屋企打開至發現一盒係蘿蔔牛腩飯,而另一碗並不是我叫的蠔仔粥,而是蘿蔔牛腩飯附送的一碗紫菜湯。我即刻打電話比店舖同店員講剛才外賣比漏左蠔仔粥,店員只係講左句送番比你就cut左我線。我係外賣自取請問佢點樣送番比我呢?仲要cut我線,對唔住都冇句。無奈地又再落返去鋪頭,同店員講啱啱外賣比漏左蠔仔粥,佢就只係叫返廚房煮,另一店員聽到就問佢咩事,我聽到佢地話我既蠔仔粥比左另外既客。我企左喺鋪頭等廚房整過蠔仔粥比我,唔夠一分鐘個店員又問我叫左咩食,我都已經無野好講,啱啱佢地至講完比錯左我叫既蠔仔粥比人地,轉頭又問我叫左咩。呢個時候坐喺鋪頭有一家三口落左單十幾分鐘都未有野食,店員問佢地叫左咩食,佢一家三口話落左咩單店員唔知既咩?咁佢地都有講多次食咩,點知店員話冇哂佢地叫既魚片,但落左單十幾分鐘都冇講比客知叫人改過另一樣餸。之后佢地重新又再落單,終於出左其中兩
呢個時候坐喺鋪頭有一家三口落左單十幾分鐘都未有野食,店員問佢地叫左咩食,佢一家三口話落左咩單店員唔知既咩?咁佢地都有講多次食咩,點知店員話冇哂佢地叫既魚片,但落左單十幾分鐘都冇講比客知叫人改過另一樣餸。之后佢地重新又再落單,終於出左其中兩個粉面,店員又再問一家三口仲有一個係叫左咩?咁既係之前落既單係廢既,落二次單都冇跟?
終放,我拎到我既蠔仔粥返屋企,一打開盒蘿蔔牛腩飯,凍哂不特止,仲見到一隻蚊既屍體喺白飯上面。
呢間鋪頭,店員冇禮貌,又漏單,野食又唔乾淨,唔會再幫襯。