2024-11-17
自從去年係台北試過路易奇電廠就好鐘意,年頭已經知道喺灣仔開業嘅消息,但係年尾先至終於有機會去到,上星期去完覺得幾好,而且保持到台灣嘅水準,值得我出個post講吓。呢度嘅Menu冇台北咁多,但吃個LUIGI Set for Sharing 基本上可以食晒佢大部份嘅signature ,四個Signatures同三個Ultimate Mains,再加三個蔬菜同二個海鮮,不過員工話可以唔要海鮮,反而加大牛嘅份量。唔係唔鍾意食海鮮,但係加大牛嘅份量似乎係常識。未嚟之前都好想知道餐廳可唔可以keep台灣嘅特色,有好多唔同嘅配料,最正嘅係有黑松露任你加,香港都可以keep到呢個元素,而且蔥花,辣椒粉,仲有其他配料都可以放喺度任你添,而且玩得好密,店裏嘅員工都好有禮貌,值得一讚。首先來的是日本頂級A5和牛刺身,先吃和牛嘅口感當然精彩,加上豉油之後又係另一件事,再加Wasabi總共有三個層次,一碟簡單刺身都叫人難忘,當然加多幾件同切厚少少個口感應該就更好食。上次去台北都無食呢個招牌極生牛肉佐帕瑪森起司,嗰種錯綜複雜嘅口感又係一絕,呢個signature 無論食同打卡都係一流。個人最愛一定係日本頂級A5
個人最愛一定係日本頂級A5和牛月見金磚,呢個燒到外層勁焦糖化,入面就有牛嘅嚼勁同牛味,呢個真係想即刻叫多round。
第二個signature 就食日本頂級A5和牛牛小排,牛味好重,個感覺同平時打邊爐嘅牛頸脊差唔多,最重要就算食完呢個都唔會太油太大負擔,又係可以食多啲嘅選擇。
當晚highlight 係日本頂級A5和牛莎朗,店員好細心咁話呢類比較靚嘅部位最好都係交俾佢哋處理,燒完一round後放低Rest一下件牛再燒,燒得非常靚而且食落去外層有脆邊而入面係酥軟,呢個絕對不能錯過,絕對值得唔要海鮮而加大肉嘅份量。
有兩種牛舌,選了美國牛舌厚切,加上佢哋自製嘅蔥花係真心一流,又或者加佢哋嘅自家辣粉都係一絕。
要加錢嘅我覺得唔可以錯過日本頂級A5和牛海膽卷,上次喺台灣反而唔捨得食,香港雖然貴啲,但係我相信一分錢一分貨,入口個種精彩,實在太難形容。
飯有兩個,一個月見蔥花飯,前者比較簡單嘅美味,唔夠蔥花嘅可以出去再加,不過我覺得佢本身嘅調味都剛好,第二個係真理丼,用上和牛,海膽,黑松露,魚子醬,再加蛋黃,呢個味道同係台北食完全無差別,真係超好食。
尾聲一杯的台灣金萱茶,清新口腔再去油膩,再送杯雪糕基本上係應有盡有。最欣賞嘅係開咗大概一年都keep得到佢嘅水準,而且價錢都比我想像中冇咁貴,下次要call多啲食肉獸一齊再試多幾款唔同嘅牛肉。
Btw原來聽講Dining City佢都有加盟,店員講次次開親都好快滿咗,大家下次可以留意一下。如果呢個好post好反應,再出個post講吓上次台北嘅發電廠經歷。