平常很少吃這種傳統齋鋪,這天經過長沙灣想不到吃甚麼就試下。行入去發現係街坊長者場,來者都係常客,餐牌上亦有粥有湯飯等軟身易食選項,午市有小炒套餐平平地有湯有飯,坐低有壺茶飲但唔收加一茶芥,服務都幾親切啦。行經元州街就會見到,又唔算好近地鐵站,不過附近都多巴士路線經過。入面裝修有點舊舊的,座位正常都唔算太逼夾。坐低就開壺茶俾你飲,可以先洗杯洗碗筷,久沒上茶樓飲茶都好耐無做呢樣野。餐牌有各種精美小菜,也有湯羹,三五知己來可以叫幾款食。粥粉麵飯都有,我見都幾多人來食粥,幾大碗架。一個人吃午市客飯套餐最方便,兩點半之後落單再平兩蚊,留意返部分有蛋奶成分,有辣椒標記其實都唔太辣。漁香茄子 HK$57客飯都是一些很港式的選擇,記起好久沒吃茄子就選了漁香茄子,茄子煮得腍又入味,整體食落都幾濃味,仲食到粒粒素鹹魚,很好下飯的小炒,如果單吃就嫌太鹹了。

入面裝修有點舊舊的,座位正常都唔算太逼夾。
餐牌有各種精美小菜,也有湯羹,三五知己來可以叫幾款食。
粥粉麵飯都有,我見都幾多人來食粥,幾大碗架。
漁香茄子 HK$57

2023-02-09