平時飲酒都係用vodka﹑gin﹑whiskey為基調,今個春天中環就開左間新既cocktail bar,以果釀烈酒 fruit spirit做基酒🍎 帶有豐富果香同時又有木桶釀製既餘韻,估唔到mix埋唔同ingredients會咁好飲👍🏻 無論係飲品﹑環境﹑服務都同其他bar完全唔一樣,絕對有驚喜😍!The Orchard就好似隱藏係中環鬧市中既綠洲咁~ 門面低調,室內裝修以木系為主,木製流線型天花模仿樹枝,令人彷彿置身於果園之中🌳 特別relax。全店最eye-catching一定係個酒櫃🍾!每支酒都陳列整齊,用左一樣既玻璃樽擺放,令人覺得乾淨企理。呢間bar最特別之處,就係bartender既調酒地方透明度極高👨🏻‍🔬 客人可以近距離欣賞bartender駕輕就熟咁沖調cocktail,賞心悅目。當日掌舵人Alex親身為我地調製飲品~ 最鍾意坐係吧枱前交流,了解佢地既諗法💬 Alex已從事酒吧行業長達15年,受到fruit spirit啟發,諗出獨一無二既cocktail recipe,發揮調酒既創意。言談間得知Alex對Orchard既理念﹑對果釀烈酒既熱誠,十分欣賞!係呢度飲

係呢度飲orchard’s special既cocktail,店員會額外提供一細杯基調生命之水(𝑬𝒂𝒖 𝒅𝒆 𝒗𝒊𝒆)🍸 等大家可以試完原味基酒再飲杯cocktail,更能了解到果釀烈酒既原味,體驗非常特別!每杯基酒既酒精濃度都有成>40%,入口非常strong,但係沖出黎既cocktail味道好易入口,真係比佢驚豔到😳

今次我地試左以下幾款酒:

🍹𝐎𝐫𝐜𝐡𝐚𝐫𝐝’𝐬 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐬 ($𝟏𝟐𝟓@𝟏)

♢ 𝑻𝒓𝒐𝒑𝒊𝒄𝒂𝒍 𝑷𝒖𝒏𝒄𝒉
ꜰʀᴀᴍʙᴏɪꜱᴇ ᴇᴀᴜ ᴅᴇ ᴠɪᴇ | ꜰʟᴇᴜʀ ᴅᴇ ʙɪᴇʀᴇ | ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ꜱʜʀᴜʙ | ᴘɪɴᴋ ɢᴜᴀᴠᴀ | ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ | ʙᴇʟʟᴘᴇᴘᴘᴇʀ
最愛既一杯,好易入口,女生必點!富有豐富果香,但加左紅椒後又有少少辛辣味,幾有特色!

♢ 𝑩𝒍𝒊𝒔𝒔
ᴘʟᴜᴍ ʙʀᴀɴᴅʏ | ꜱᴡᴇᴇᴛ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ʟɪQᴜᴇᴜʀ | ꜰᴀʟᴇʀɴᴜᴍ | ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ ꜱᴛᴏᴄᴋ | ᴘᴀɴᴅᴀɴ | ᴄɪᴛʀᴜꜱ
Plum味同菠蘿味幾突出,特別之處在於加左斑蘭,口感特別。
Tropical Punch

♢ 𝑶𝒓𝒄𝒉𝒂𝒓𝒅 𝑺𝒐𝒖𝒓
ᴘᴇᴀʀ ᴇᴀᴜ ᴅᴇ ᴠɪᴇ | ᴘʟᴜᴍ ᴡɪɴᴇ | ꜱᴘɪᴄᴇᴅ ᴘᴇᴀʀ ꜱᴛᴏᴄᴋ | ɢɪɴɢᴇʀ ʜᴏɴᴇʏ | ʟᴇᴍᴏɴ | ᴘɪɴᴏᴛ ɴᴏɪʀ & ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ꜰᴏᴀᴍ
經典sour cocktail但係用左梨味果釀烈酒,帶有梨﹑檸檬﹑蜜糖香味,整體口感清新!酒上仲吱左d cheese foam同灑上青檸皮,少少鹹香味道又幾特別。

♢ 𝑵𝒐𝒓𝒎𝒂𝒏𝒅𝒚 𝑯𝒊𝒈𝒉𝒃𝒂𝒍𝒍
ᴄᴀʟᴠᴀᴅᴏꜱ | ᴀᴘᴘʟᴇᴊᴀᴄᴋ | ᴘɪᴍᴇɴᴛᴏ ᴅʀᴀᴍ | ᴀᴘᴘʟᴇ & ᴘᴇᴀʀ ꜱᴏᴅᴀ | ᴄɪɴɴᴀᴍᴏɴ
帶有肉桂味道既highball都係第一次飲~ 用左蘋果同梨味梳打取代傳統既sparkling water,飲落有驚喜!Bartender用返長方形既冰塊,配合返個高身酒杯,仲有完整一塊梨片可以食,無得彈!
Normandy Highball

🍸𝐎𝐫𝐜𝐡𝐚𝐫𝐝’𝐬 𝐒𝐩𝐢𝐧-𝐨𝐟𝐟 ($𝟏𝟐𝟎-$𝟏𝟑𝟎@𝟏)

♢ 𝑭𝒊𝒛𝒛𝒚 𝑪𝒐𝒍𝒂𝒅𝒂
ᴍᴀᴛᴜꜱᴀʟᴇᴍ ᴘʟᴀᴛɪɴᴏ ʀᴜᴍ | ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ | ʟʏᴄʜᴇᴇ | ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ | ʟɪᴍᴇ
平時飲pina colada口味佢偏甜,經fine tune過後無咁甜,多左份亞熱帶水果味道,同時保持椰子香氣,仲有粒荔枝仔可以食,賣相一流!
Fizzy Colada

♢ 𝑶𝒂𝒕𝒆𝒅 𝑽𝒊𝒆𝒖𝒙 𝑪𝒂𝒓𝒓𝒆
ᴏᴀᴛ | ᴡɪʟᴅ ᴛᴜʀᴋᴇʏ ʀʏᴇ ᴡʜɪꜱᴋᴇʏ | ᴄᴀʟᴠᴀᴅᴏꜱ | ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛɪɴᴇ ᴅᴏᴍ | ꜱᴡᴇᴇᴛ ᴠᴇʀᴍᴏᴜᴛʜ | ʙɪᴛᴛᴇʀꜱ
味道最strong既一杯,用返whiskey做基酒,建議大家最後先點!呢杯味道又特別,有少少oat味既酒都係第一次試,有驚喜!
Oated Voeux Carre

提提大家小店位置有限,大家可以提早whatsapp Orchard留位~ Bar設加一服務費,薯片任添,店員亦熱情好客,值得推介👍🏻
Tropical Punch
Fizzy Colada