🤩早排聽聞大角咀開左新野,係香港第一次見嘅白布烏冬,終於有時間黎試下啦🤣 (睇文末提示:前排開左獨立白布烏冬專門店,分開2間經營)😔不過近排疫情嚴重,大家都係mark定遲下食啦😣店內大概有十個座位,不過由於係食烏冬每輪速度都好快,排隊時間都唔會太耐,bar台位置可以直接見到師傅點整烏冬,都幾唔錯架😁😁白布烏冬有冷汁系、熱湯系同熱湯沾麵系可以選擇,今次我地就揀左冷汁天婦羅白布烏冬同雞肉熱湯白布烏冬🤤首先黎嘅係雞肉熱湯白布烏冬,湯底係好濃郁嘅鰹魚湯,一黎到鰹魚味已經好出,雞肉係燒製過外皮有少少脆身,雞肉都夠鮮嫩🤤。而烏冬都好足料,白布一片都有手掌大小有足足十片,不過喺湯入面由於成片太大,真係有少少難夾,真喺少d筷子功都唔得😂 (一個唔覺意某人彈到成身都喺湯汁😂😂🙊)麵身好滑,不過同一般烏冬相比,因為形狀嘅關係會無咁彈牙,不過口感都幾特別值得一試😋😋相比起熱湯,泠汁白布烏冬更有驚喜,因為麵身係凍嘅關係,口感更加彈牙,加埋泠麵汁就算無配料都好好食🤩👍🏻👍🏻而天婦羅都相當唔錯,炸皮夠哂薄,有齊炸南瓜、茄子、海老、菇、蕃薯,當中海老非常新鮮,一咬爆哂汁出黎,真心推薦👍🏻👍🏻❗️P.S: 原來「白布烏
😔不過近排疫情嚴重,大家都係mark定遲下食啦😣

雞肉熱湯白布烏冬
雞肉熱湯白布烏冬

天婦羅

❗️P.S: 原來「白布烏冬」喺「金所」大角咀店已告一段落,另外喺深水埗開左「白布烏冬」專門店,想食嘅朋友就要移師去果到啦,而本身嘅金所就用全新餐牌研究「海フライ」登場,主打生蠔、吉列蠔、炸物,等遲D我地再去食金所2.0先!

2020-06-13
Type of Meal