富臨旗下轉型復古日式餐廳 喫茶ちょうぼ推薦: 🍉🍉 (2/5)                  味道:  🍉🍉🍉(3/5)價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)             打卡: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)位置: 🍉🍉🍉 (3/5)             回訪: 🍉 (1/5) 日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98 🍉🍉🍉🍉店員放低碟飯之後有問吓洗唔洗影相先,原來係會等客人影完相之後先切開同淋汁,個蛋整得好好,未切個陣好似芒果咁😂 一切落去流心,仲未熟哂, 半生熟,望落幾靚,食落仲好滑溜😆個飯係炒飯底 (好評!),我個人比較鐘意炒飯底,覺得白飯底嘅蛋包飯真係好難整得好食🙈呢個炒飯就咁食會偏淡味,但係撈埋醬汁就啱啱好,飯入面有啲瓜、蘿蔔,增加咬口👍牛肉輕輕咬已經散開,腌得好入味之餘仍然有肉香,份量好多,一個女仔應該食唔哂,整體嚟講算係幾滿意,不過都係貓之眼比較好食😂照燒雞皮餃子 $48 🍉🍉🍉🍉整得外脆內嫩,餃子係菜肉餃餡,菜肉餡好彈牙,不過油分比較多,有少少肥膩,照燒醬令到餃子加咗甜味,亦都減低咗油膩感👍美中不足就係燒燶咗嘅部位食落會好苦,呢度扣左少少分🙈Lotus 焦糖芝士脆餅 $51 🍉
[香港/大埔] 富臨旗下轉型復古日式餐廳 喫茶ちょうぼ

推薦: 🍉🍉 (2/5)
味道:  🍉🍉🍉(3/5)
價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)
打卡: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)
位置: 🍉🍉🍉 (3/5)
回訪: 🍉 (1/5)

日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98 🍉🍉🍉🍉

照燒雞皮餃子

照燒雞皮餃子 $48 🍉🍉🍉🍉

Lotus 焦糖芝士脆餅

Lotus 焦糖芝士脆餅 $51 🍉🍉🍉
雙層cream cheese 中間有焦糖夾心,食落真係非常甜, 面頭嘅餅乾減低甜膩感,算係不過不失,只係我太唔鐘意食芝士,所以我覺得一般,反而會想試個蛋糕多啲😂

焙茶牛乳

焙茶牛乳 (跟飯+$28) 🍉🍉
面頭係可可粉,本身以為佢會撈勻先上,點知第一啖飲落口,成口都係粉,撈勻左之後就無事🙈 飲落非常濃郁,偏苦,而且無乜牛乳味🙈

巨峰提子梳打

巨峰提子梳打 $42 🍉🍉🍉
巨峰提子梳打但係面頭係車厘子 😂啫喱狀嘅提子沉哂底,用咗少少時間先搞得勻,搞勻之後都唔算太甜,雖然都係偏糖漿味少少,但係都係透心涼之選👍

📍喫茶ちょうぼ
地址:大埔超級城B區2樓276號舖
2021-12-15
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
照燒雞皮餃子