Lemon 師傅曾經喺香港《志魂》做咗多年,然後又喺內地《紫檀》和《琥珀》工作數年,最近佢創立咗自己嘅鮨店《鮨吟月》,隨即引起一眾omakase愛好者嘅關注。最近同事榮休,我哋幾個相熟嘅同事就打算同佢慶祝榮休。上網睇天后開咗一間新嘅omakase 店,然後再睇返資料就見到lemon師傅來頭唔少,所以就決定去試吓。我哋準時去到,入到去個環境真係好舒服,感覺上佢嘅服務亦都好。坐低咗之後,師傅亦都問我哋有冇乜嘢唔食,我同朋友乜嘢都食,所以食乜都冇所謂,一切交由師傅決定。佢啲壽司勁出色,啲魚生真係無得彈。因為係勁新鮮、勁甜美,加上師傅嘅手勢好,切到厚薄適中,真係好正。而佢嘅壽司飯,醋嘅比例恰當好處,食落好舒服。總括嚟講,呢到環境舒服,師傅亦都好專業,所以我都打算下次再帶老婆黎試下師傅既手勢。

最近同事榮休,我哋幾個相熟嘅同事就打算同佢慶祝榮休。