朋友最近返新工,佢話之前同同事試過位於無限廣場嘅呢一間京香閣,個水準都唔錯。一於拉埋我哋一齊去食呢個咁抵嘅京菜放題,最緊要嘅係有片皮鴨任食,對於鍾意食中菜嘅人嚟講,絕對係非常開心。片皮鴨任食當然係重點,但都可以選擇龍蝦套餐,或者虎蝦套餐,我哋就選擇咗龍蝦餐, 聽店員講講,蒜蓉或者乾燒都好惹味,所以就試試蒜蓉味啦。果然唔錯,龍蝦夠曬大隻,而且好彈牙,加埋蒜蓉夠曬香,非常好食。至於燉湯都好足料,有蟲草花同花膠,加上雞湯味道濃郁,飲落好滋潤。重頭戲當然係片皮鴨啦,師傅現切片皮鴨,夠曬新鮮,切得厚薄適中。亦有新鮮蒸嘅北京麼麼,即係平時包片皮鴨嗰層皮。爆汁嘅鴨皮埋青瓜同京蔥一齊食,好食到停唔到口,忍唔住食多兩件。亦都有好多款京式小菜、涼菜、湯、粉麵任食,味道都唔錯。特別推薦呢個醉蝦,酒味香濃,不過唔會太重味,但就算唔飲酒嘅人都啱食。而且啲蝦肉質好彈牙爽口,蝦肉好鮮甜,必試。仲有好多款即叫即蒸嘅點心同甜品,尤其小籠包最多人嗌,夠曬皮薄多汁,每人食返一籠是常識吧。最後食埋個高力豆沙作結,豆沙甜而不膩,令人食得滿足。

亦有新鮮蒸嘅北京麼麼,即係平時包片皮鴨嗰層皮。

亦都有好多款京式小菜、涼菜、湯、粉麵任食,味道都唔錯。

而且啲蝦肉質好彈牙爽口,蝦肉好鮮甜,必試。

最後食埋個高力豆沙作結,豆沙甜而不膩,令人食得滿足。

• 小籠包
  • 京式片皮鴨