2023-01-22 1325 views
入到銅鑼灣搵嘢食再入維園,謝斐道有好多嘢食,今次入咗間馬來西亞餐廳食飯🇲🇾。餐廳都幾大,但都幾多柱頭遮住個環境。我哋嗌咗三碗粉,一個肉骨茶,同埋一個甜品。檳城福建蝦麵 $66 4.5/5有豬腩肉🐖,通菜,魚片🍥同埋蛋🥚既蝦麵,湯底有濃濃既蝦湯蝦頭蝦油味🦐,油麵底彈牙煙韌爽口,配料入味☺️☺️😊,唔算太辣。檳城白咖哩麵 $62 4.5/5好香好濃郁嘅白咖喱味湯底,每一啖湯飲落去好c服,小編超喜歡。魚蛋同埋豆角到索晒啲湯汁,咬落去啲汁到爆曬出來😍😍。怡保雞絲湯貴刁 $62 3.8/5用了雞肉絲🐓配上都係一條條既貴刁,質感既配搭可以令小編咬落去都係幸福感,但湯底比較普通,只可以用正常黎形容。大雜錦肉骨茶☕️ $158 4.2/5豬肚豆卜棒棒骨雞腳五花腩肉🐖,首先要調製醬汁,豉油辣椒蒜蓉頭抽,再用啲肉沾上醬汁,辣辣地幾過癮,食完之後再飲啖湯,完成一整個流程。圓滿滿足☺️🙂。但係湯底既藥材味唔係人人都接受到,溫補既湯底飲到底既甘甜味係小編接受唔到🥹。椰香咖央多士 🥪 $35 3.5/5依塊多士夾咗咖央牛油,兩邊仲有烘底,但係比較甜,食一件就ok,食太多就漏。😏地點:食飽飽行去sogo行街又得,地舖一間,

檳城福建蝦麵 $66 4.5/5

檳城白咖哩麵 $62 4.5/5

怡保雞絲湯貴刁 $62 3.8/5

大雜錦肉骨茶☕️ $158 4.2/5

椰香咖央多士 🥪 $35 3.5/5

地點:

食飽飽行去sogo行街又得,地舖一間,平日做打工仔午市相信幾好生意,晚市又多人。

環境:

毛筆字既手作字框都掛係牆上面🖼️,仲有牆身上面惟妙惟肖既畫作,環境幾大幾舒服既。

價錢:

只收現金唔係幾方便,正常每碗麵60幾蚊,加野飲就要28蚊,咁就貴啦。人均100幾蚊,食到粉又肉骨茶幾抵。☺️😂

服務:

可以無限添加肉骨茶😍,但係啱啱去到嘅時候,就咁店員上菜冇認真介紹點樣食,眼見隔籬枱店員會認真介紹,覺得都係睇店員質素🤣🤣。因為有比較年輕嘅店員,上菜嘅時候倒少少倒瀉碗麵。

地址: 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道483-499號新城大廈地舖

#eat #food #hkfoodlover #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodpic #foodyouhk #foodyoucwb
$100 (Dinner)
  • 檳城福建蝦麵