2019-05-14
放假成日黎銅鑼灣行街,周圍既野食都已經食到厭。偶爾見到網上有人推薦呢間專做日本炸串既餐廳,位於銅鑼灣Sogo附近,位置唔難搵,於是抱住好奇既心態一試😋甫踏入餐廳,就聽到一連串日本既greetings, 原來餐廳由侍應到廚師,差唔多全部都係日本人,而食客都講緊日文,唔講唔知仲以為自己去左日本。再講下食物,首先係呢個大陂傳統料理土手煮,就咁睇中文可能會一頭霧水😅原來佢係一個牛筋煮,牛筋煮到好稔,湯底好似係味噌,好岩撈飯。之後到呢個大阪代表美食章魚仙,一盤有六粒非常抵食,底部仲墊左大塊蝦餅,廚師好細心咁將蝦餅分左幾塊,以防因爲比醬汁整淋左而分唔開,讚👍🏼之後出場既係三文魚茶漬飯,三文魚碎配淡淡茶香,最岩係食炸串時比喉嚨清下味。一碗份量絕不失禮,岩晒食唔飽既大食朋友😂講左咁耐終於到主角炸串出場啦!呢度會將食客既炸串order逐開單整,所以炸串都係一次過上。我地二人嗌左幾款,總括黎講炸皮夠薄,仲keep到食物鮮味,配埋酸酸甜甜既醬汁,真係好開胃!以下係炸串既簡評:特選牛:夠juicy, 切成牛粒唔驚太韌蘆筍:食落索索聲,好清甜黑松露件魚蓉:口感特別,咬一啖黑松露味噗鼻而黎牡蠣豬肉卷:兩種食材都幾
以下係炸串既簡評:
特選牛:夠juicy, 切成牛粒唔驚太韌
蘆筍:食落索索聲,好清甜
黑松露件魚蓉:口感特別,咬一啖黑松露味噗鼻而黎
牡蠣豬肉卷:兩種食材都幾夾,蠔唔會有怪味
日本雞蛋豬肉卷:朋友大力推薦,蛋仲係半流心狀態,總之就係好好食
最後要講下呢個麒麟啤酒,佢有多種口味揀,我地揀左百香果味,原來d味係黎自上面有沙冰口感既泡,食住炸串飲,夠晒解膩!