2019-05-20 704 views
每次嚟呢間茶餐廳總係有驚喜,雖然佢只係間唔起眼、無裝修,也唔算得好坐嘅茶餐廳,但樓下雅座經常座無虛席,常要食客移玉步上閣樓。價錢與附近食店比較也不算便宜。答案係此店以食物的質素及獨特的烹調技巧取勝。淨係餐目嘅選擇已經非常特别,特餐分A丶B,每個餐牌有十二款飯選擇。早餐、下午茶餐分别有十個餐可供選擇。晚餐更接近有百款餸菜以供選擇,簡直目不遐给,令我樂透了!常餐嘅配搭很特别,有腸仔、雙蛋、牛扒,一般的茶餐廳只提供牛油方包。而呢度係一個鬆軟嘅餐包夾住塊冰凍鮮牛油,淨係呢點已經抵讚。仲有一啖咁多嘅茄汁豆附送,通常好西式嘅早餐先會見到,可見老闆將一份簡單的常餐加咗唔少成本及心思。细看炸腸仔的做法,師傅將條腸割咗十幾刀先炸,一來易熟、二來炸面多D,食落較香口及腸皮較脆。绝對睇得出厨子嘅心思,用原始的方法做出極致的效果。真的很讚歎,所以腸仔是我每次光顧此店必選的,在别的茶餐廳根本唔會存在。呢個係下午茶餐,揀咗沙爹牛肉麵配炸雞中翼及腸仔。麵係出前一丁(唔洗加錢),牛肉用沙爹汁醃的,入味非常,觀其色已知其味吧!雞中翼即叫即炸,皮脆肉滑,極之新鲜。一個簡單不過的下午茶餐,已盡見厨子的心思及老闆不計成本的付
價錢與附近食店比較也不算便宜。
答案係此店以食物的質素及獨特的烹調技巧取勝。

雞中翼即叫即炸,皮脆肉滑,極之新鲜。

一個簡單不過的下午茶餐,已盡見厨子的心思及老闆不計成本的付出。試問老闆是否寵壞了一眾老饕呢?

2019-05-18
$50 (Tea)