2024-12-03
以前喺外國成日同朋友吹噓香港嘅中餐好食幾多幾多,結果佢今日一落機就挑機,聽朋友介紹嚟咗公司附近嘅張公子食。一食,連自己都surprise埋。好 好 食。 ✦ 秋霧鹵醉蝦好靚嘅菜式,出上枱嘅時候輕煙縷縷,夢幻感十足。味道又係估佢唔到,醉得嚟帶小麻辣,好惹味。而且仲有好多蝦膏,啱晒我。 ✦ 張公子叉燒 厚切叉燒,份量多、件件厚,外層燒得又脆又甜,內層依然嫩滑。食咗兩舊已經好飽。 ✦ 張公子牛肋排呢碟賣相雖然冇咁靚,但份量真係嚇一跳,味道再嚇多跳。燜得好冧,入口有散開嘅感覺,同時鎖實晒啲肉汁,加埋醬汁亦非常香,充斥味蕾。 ✦ 勁量重手芝士大蝦伊麵 真係好重手,好啱朋友呢啲cheese addict。伊麵依然有彈性,大蝦爽滑。好大盤,超飽肚。 唯一要挑剔係真係要叫多幾個人嚟食,每道菜份量都好足,兩個人嗌唔到太多。值得一讚係茶有一路熱住,食飽,消吓濟。
✦ 秋霧鹵醉蝦
✦ 張公子叉燒