今日放假同媽咪行街直落食埋晩飯,同老人家食飯就啱係要食清淡啲啦!上海菜應該係不二之選吧!聽同事講始創中心一樓新開左間上海菜館叫夏麵館,水準不錯,就帶媽咪上去試下吧門面光猛亮麗,感覺不錯當時正值晚飯時段,需要等位,店員話好快有位,就等等吧!反正門口有餐牌睇,就睇住等門口餐牌好吸引呀!有大閘蟹咼仲有貓山王榴槤高力,好特別呀等左十分鐘左右有位了,安排左我地坐二人細枱,枱有啲細,不過無辦法啦!店內真係坐無虛席,好旺場點餐紙簡單清晰,種類繁多,有涼菜,炒麵,小菜,點心,湯麵🍜,炒飯,湯羹,蟹粉菜式同甜品等,非常吸引鮮肉鍋貼,三大隻,漲卜卜,賣相吸引,平均嘅皺接盡顯師父嘅非凡手藝,皮薄,內䐄肉汁豐富雞絲粉皮,粉皮非常爽口旦牙,一條條晶瑩剔透麻醬味道剛好,杰度適中,剛剛好可以均勻掛上每條粉皮上,非常高質素老上海炒麵,即係上海粗炒,色澤均勻,料好足,調味恰到好處,而且不會過濕或過油,不錯粗麵夾起,碟底沒有多餘醬汁或油份,抵讚必點三鮮豆腐羹,尼個羹湯味道清清淡淡但非常足料,蝦粒,菜粒,雞粒,豆腐粒切得大細一致,羹湯濃度剛好,不會太稀太杰,水準好高大大隻蝦之餘仲有金華火腿粒提鮮,滋味無窮鮮肉小籠包,四大隻

門面光猛亮麗,感覺不錯

門口餐牌好吸引呀!有大閘蟹咼
仲有貓山王榴槤高力,好特別呀

鮮肉鍋貼

雞絲粉皮

雞絲粉皮,粉皮非常爽口旦牙,一條條晶瑩剔透

老上海炒麵

粗麵夾起,碟底沒有多餘醬汁或油份,抵讚
必點

三鮮豆腐羹

大大隻蝦之餘仲有金華火腿粒提鮮,滋味無窮

鮮肉小籠包

鮮肉小籠包,四大隻,大細一致,氣孔勻一,師父手勢好好
皮薄而不易穿,肉汁豐富,熱辣辣,食嘅時候要小心啊

高力豆沙

高力豆沙,叫佢先即做即起,所以熱辣辣,非常鬆軟

豆沙甜度適中,非常幼滑,本人十分推介

尼間上海菜館食物質素非常高,而且價錢合理,大家不妨一試啊

Type of Meal
Dinner