2022-08-03
H Queen再有新日料進駐,餐廳佔全層、另設有包廂,午市提供定食或廚師發辦兩種選擇。電梯門一開,巨大嘅木船映入眼廉,可置身於木船上欣賞及享用廚師發辦;如果揀定食,則會安置於旁邊大枱,同樣坐得舒適。除高檔裝修外,餐廳服務質素亦值得一讚;店員會細心留意客人需要以及反應,即時提供協助,亦會於上菜時詳細介紹菜品,令客人於用餐過程更有代入感。中午時間有限,於是決定先試試餐廳定食。價錢 由$268到 $558,有海鮮刺身、燒魚、煮魚、天婦羅、鰻魚、和牛燒等生熟紅白肉配搭。定食均配有前菜三款、湯品及甜品,前菜為兩款涼盤(拌菇菌 付柚香白蘿蔔蓉 、梅子凍)及一份茶碗蒸。果凍質感似大菜糕般結實爽彈,裡頭嘅梅七分甜三分酸,不過於酸澀又開胃。茶碗蒸滑溜水嫩,加入蟹柳絲及草菇增加口感,蛋香唔明顯,不過不失。同事嘅特上金槍魚丼 ( $438 ) ,如雪糕球大嘅吞拿魚蓉、赤身醬油漬,以及憑肉眼可見嘅均勻油花就能想像到有幾軟熟嘅中大拖;粉嫩色澤已令人垂涎欲滴。我揀嘅呢款月山海鮮丼( $438 ) 絲毫不失色。刺身種類繁多,堆砌出如畫般的多種色彩,賣相與鮮味兼具,有淡味嘅油甘魚、鮮甜嘅甜蝦同海膽、紮實經燻香嘅鰹魚、
除高檔裝修外,餐廳服務質素亦值得一讚;
粉嫩色澤已令人垂涎欲滴。
我揀嘅呢款月山海鮮丼( $438 ) 絲毫不失色。
刺身種類繁多,堆砌出如畫般的多種色彩,賣相與鮮味兼具,有淡味嘅油甘魚、鮮甜嘅甜蝦同海膽、紮實經燻香嘅鰹魚、油香充沛嘅海鰻同中拖、爆汁三文魚籽,爽、滑、鮮、潤、多種口感交雜,能一次過品嚐到各種海鮮嘅鮮美。
甜品為精緻小蛋卷及大福,蛋糕鬆軟但味道清淡,食唔出係咩口味; 反而大福口感煙韌,食落更有滿足感;
內餡有鮮明嘅哈蜜瓜味,係略甜咗少少~