2019-11-01
出左糧, 可以約朋友食豪少少啦! 🥂😛我地一行三人約左放工後黎酒鍋食晚飯, 而我係最到果個, 所以去左拎位先。店員安排左我地坐係近窗的位置, 等我可以係等緊朋友到達的時候, 睇下窗外的維港美景。當我朋友都到齊之後, 店員就放低左一組醬料盤俾我地混醬, 共有12款可以揀, 不過我最後揀左豉油加辣椒加蒜蓉 (最普通的組合😝)。酒火入鍋 ($328)呢個湯底好正, 由5個小鍋組成, 包括有木瓜鍋、蕃茄波士頓龍蝦鍋🦞、清湯蘿蔔牛腩鍋、四川麻辣鍋, 以及潮州沙嗲鍋。最特別的是上枱時, 店員會叫你準備相機, 然後就會係鍋的中間點火🔥! 成個畫面係好震撼, 好正, 拍片打卡一流!呢個湯底除左睇得之外, 味道仲相當唔錯! 每一個湯底都有各自的特色, 而我最中意的係木瓜同埋龍蝦湯底! 因為木瓜好大塊, 湯底清甜, 而且仲有幾隻大蝦🦐, 食落去好鮮甜爽口; 另外龍蝦湯底果格會見到成個龍蝦鉗係入面, 你會見到餐廳的用料上盛, 而且落足料。二人海鮮拼盤 ($368)拼盤入面有海蝦, 蟶子, 扇貝同埋花甲各兩隻。所有海鮮都好靚好新鮮。為左唔令湯底的味道搶左海鮮的風頭, 我特登將海鮮放入龍蝦湯底。我的選擇好正確,
酒火入鍋 ($328)
二人海鮮拼盤 ($368)
拼盤入面有海蝦, 蟶子, 扇貝同埋花甲各兩隻。所有海鮮都好靚好新鮮。為左唔令湯底的味道搶左海鮮的風頭, 我特登將海鮮放入龍蝦湯底。我的選擇好正確, 海鮮煮熟左之後仍然都好鮮甜, 超好食!!!👍🏻
金豬報喜 ($88)
叫呢碟菜因為見到幾隻豬仔🐷好可愛, 而且我地岩岩好3個人,一人一隻唔洗爭!
竹蔗茅根 ($26)
因為擔心打邊鑪熱氣, 所以竹蔗茅根去下下火。餐廳用左燈泡形狀的容器裝住飲品, 幾特別! 竹蔗茅根味道正常, 唔會太甜, 不過份量唔係好多, 未食哂D野食, 已經飲哂D飲品 XD