2022-08-01
🦆京滬酥香烤鴨(半例)$208鴨皮、鴨肉系分開既,鴨皮酥脆,點少少砂糖就已經好好味🤤鴨皮下唔會有過多既脂肪,但一樣有油香🥰鴨肉唔會乾柴,可以擺上蒜蓉,別有一番風味😌餅皮薄得黎幾煙韌,唔會覺得有麵粉味😗配料一共有6款,非常豐富💕🐷埕醋小排骨 $98醬汁濃厚,每一塊排骨都沾滿曬😽而且賣相都做得唔錯,色澤油亮,見到都已經好有食慾😍味道酸酸甜甜咁,越食越開胃~完全做到上海菜濃油赤醬既特色🇨🇳😋紅燒鮑魚扣花膠(份)$498花膠肉質豐厚,食落有少少漿住個口咁,覺得自己補左好多骨膠原👧🏻個人覺得鮑魚比花膠出色,肉質細嫩,味道鮮甜,無干貨既海腥味,醬汁都滲曬入鮑魚肉到🧡🦐楊枝沙律蝦球 $238蝦球爽口彈牙,炸漿系薄薄一層,口感非常好😉但系唔知點解個炸漿入口果下食到麥樂雞味😂醬汁酸甜開胃,加上色彩繽紛既賣相,整體十分滿意🌈🐟酸湯海斑片 $338雖然餐牌有辣椒,但系完全無辣味,反而酸味好突出💁🏼♀️海斑片值得一贊,肉質鮮嫩,魚皮夠厚,好有膠質😻但系配料就比較少🥣茶樹菇燉螺頭湯 (位)$158味道鮮美濃郁,材料豐富🫶🏻螺頭、茶樹菇既份量唔少,螺頭既味道完全溶左系湯到👍🏻👑宮廷煙燻素鵝 $98煙燻味重,入面既
🐷埕醋小排骨 $98
😋紅燒鮑魚扣花膠(份)$498
🦐楊枝沙律蝦球 $238
🐟酸湯海斑片 $338
🥣茶樹菇燉螺頭湯 (位)$158
👑宮廷煙燻素鵝 $98
煙燻味重,入面既蔬菜飽滿,口感爽脆☺️
😗蔥油熗海蜇頭 $108
海蜇頭爽脆,上海媽咪表示有上海既味道🤤
🥢小籠包(6只)$78
皮薄多汁,肉質鬆化,湯汁唔會油膩💁🏼♀️
第二次到訪呢間餐廳,菜式都系一樣高質🤩呢到仲有陳皮普洱飲,比其他茶更能夠解膩🍵而且餐前小食好有心思,豌豆好香口,上台就即刻清曬😂環境都坐得好舒適,推薦大家屋企聚餐黎呢到!