2019-09-28
朋友最鍾意食日本嘢,今日佢生日特登揀咗一間喺佢公司附近嘅日本餐廳幫佢慶生!單睇門面已經非常有氣派, 入到座位寬敞 裝橫嘅好有日本風味。我哋嗌咗個二人套餐原來而家做緊promote 送咗2個海膽杯。北海道海膽嘅面層係羅蓉同三文魚籽,拖羅蓉同三文魚籽都鮮味十足,北海道海膽入口即溶, 最頂層嘅四季紅 大大提升咗味道層次。頭盤分為咗精緻嘅三小碗,有胡麻豆腐、凍南瓜湯同日本嘅水髮菜。胡麻豆腐入口滑溜溜,最得意嘅係胡麻香味似係已 吸收咗喺豆腐入面而唔係只係外表點咗胡麻醬。凍南瓜湯上嘅蕃茄令到南瓜嘅甜味更突出,感覺有啲似甜品, 凍飲嘅感覺好得意。最後係日本嘅小髮菜, 味道清淡嘅有口感, 作為前菜唔錯!煙燻日本帶子帶子係用核桃木煙燻過, 所以食落去有啲煙燻嘅香味, 配料係微辣嘅 Pepper Sauce 同蕃茄莎莎,味道更有層次。日本金目鯛魚配甘筍汁鯛魚係以半蒸半炸去製作,魚皮炸得甘香脆口, 而魚肉即係嫩滑無比,兩者口感對比強列。配菜嘅紫蘇花花瓣都可以食, 可以為菜式吊味,帶出魚肉嘅鮮味!大蜆配柚子泡沫大廚好巧妙咁用想搞成柚子汁攪成為大蜆作調味, 味道新鮮得意,大蜆口感非常爽口,清新好味。鐵板大蝦配荷
我哋嗌咗個二人套餐
最後係日本嘅小髮菜, 味道清淡嘅有口感, 作為前菜唔錯!
煙燻日本帶子
日本金目鯛魚配甘筍汁
大蜆配柚子泡沫
鐵板大蝦配荷蘭醬
龍蝦都相當大隻, 廚師好細心咁樣將龍蝦一分為二, 輕輕用叉一急一拉就可以將成隻蝦肉反出, 蝦肉爽口彈牙,加上荷蘭醬汁微酸, 濃味得嚟又唔會感覺好膩!
食完之後店員更悉心地為我地呈上柚子雪葩,等我地清下味蕾品嚐下一味菜式。
美國牛小排
我哋嗌咗五成熟, 牛肉煮得微粉啱啱好,油脂分佈均勻,肉味嫩滑,牛味香濃,旁邊有蒜片、粗鹽、芥末俾我地作調味,我較愛煎得香脆薄片嘅蒜片切成薄片煎得好香脆,非常match又唔會太咸,令人回味無窮。
魚苗高菜蛋炒飯
炒飯粒粒分明,配料雞蛋絲及酸菜,熱辣辣而且唔會話好油。入面嘅炒銀芽椰菜冬菇爽口又濃味。一啖飯一啖熱辣辣嘅麵豉湯, 非當滿足!
最後有個甜品併盤,分別係富良野蜜瓜、白桃啫喱
同埋自家製的朱古力布朗尼,蜜瓜香甜馥郁又多汁:而白桃啫喱滑溜溜甜味適中, 布朗尼蛋糕軟滑香濃朱古力味!
店員菜式同菜式之間都會為我地悉心介紹,服務亦都相當有水準!