2023-08-03 85 views
上星期約左好友食晚飯,好耐冇食日本菜又好掛住海膽,所以黎左lee間日式小店,位置係太和車站附近。千層海膽杯🍚海膽好鮮甜入口即溶,海膽叠高後再舖上金箔,即刻打卡影靚相📸😛 。海膽底下仲有吞拿魚腩茸😎。赤醋飯呈淺啡色,我覺得唔使沾豉油,隨飯仲附送紫菜。日本真蠔生蠔🦪都幾大隻厚肉,有濃郁蠔味仲有淡淡嘅海水味,入口鮮甜爽口。金目鯛魚刺身金目鯛魚表皮鮮紅,肉色呈淡粉色,有豐富嘅油脂,師傅炙燒魚皮後,好有油香味,而且肉質細嫩甘甜。黑松露帶子反卷最喜歡黑松露,配上鮮甜嘅帶子,正呀。炸蝦天婦羅有驚喜,上枱已經覺得好靚,用左素麵做左靚扇作配襯,天婦羅炸得剛好,不會覺得膩。串燒:Order左豚肉鵪鶉蛋串、培根串、日本雞尾串、鹽燒雞腎串。第一次食雞尾串,亦唔係間間店都有,燒出黎又香又juicy,腍腍軟軟,完全冇羶味。煙肉帶子炒飯炒飯粒粒分明,有蛋香味,而且材料豐富,滿足。綠茶蕨餅蕨餅有鮮綠色澤,煙煙韌韌,又香軟。

千層海膽杯🍚

日本真蠔

金目鯛魚刺身

黑松露帶子反卷
最喜歡黑松露,配上鮮甜嘅帶子,正呀。

炸蝦天婦羅

串燒:

煙肉帶子炒飯

炒飯粒粒分明,有蛋香味,而且材料豐富,滿足。

綠茶蕨餅
蕨餅有鮮綠色澤,煙煙韌韌,又香軟。