2023-04-10
星期一晚放工同同事去觀塘工廈揾食,揾到呢間🇯🇵🍱🍣日本既餐廳叫「響居酒屋」!😊🛋️環境:餐廳地方闊落,有好多卡位,坐得舒服,呢度有部品酒機、獨立品酒區、VIP房,適合三五知己Chill住飲酒🍻傾計🗣️。👭我地點咗以下餐點……📝1️⃣佐酒小食🐚田螺$38 : 肉質嫩滑,味道鮮味。🥗枝豆$38 : 粉糯紮實。 2️⃣刺身🐟👨🏻🍳廚師推介刺身拼盤(5款)$258💛油甘魚 : 魚肉鮮味,淡淡甘甜。❤️本鮪赤身 : 魚肉呈紅色,脂量少,肉質實,有咬口。💚本鮪大拖羅 : 魚肉比較淺色,油脂甘香,入口即溶。💙深海池魚 : 肉質細緻爽口,味道香甜。 3️⃣炸物(2件)🦀日本蟹肉忌廉卷$48 : 炸到外皮金黃色,外脆內軟。(🫣食咗一半先記得影📸) 4️⃣廚部料理🥗醬油炒雜菜$58 : 落咗黑胡椒去炒好惹味。 5️⃣食事🍚鰻魚炒飯$98 : 鰻魚腍滑,燒汁拌抄,飯炒到粒粒分明,口感軟燸,味道香濃。6️⃣串燒(各兩串)🐔鹽燒雞翼$32 : 燒到外皮香脆,肉質嫩滑。🤎鹽燒白鱔$68 : 燒到外皮香脆,入口即溶。🐷日本味噌豬腸$28 : 燒到外皮香脆,肉質彈牙。8️⃣壽司🍣廚師推介壽司拼盤8點$198❤️油甘魚壽司 : 肉質嫩滑,醋飯甘甜。🧡左
👭我地點咗以下餐點……📝
1️⃣佐酒小食
🐚田螺$38 : 肉質嫩滑,味道鮮味。
🥗枝豆$38 : 粉糯紮實。
2️⃣刺身🐟
👨🏻🍳廚師推介刺身拼盤(5款)$258
💛油甘魚 : 魚肉鮮味,淡淡甘甜。
❤️本鮪赤身 : 魚肉呈紅色,脂量少,肉質實,有咬口。
💚本鮪大拖羅 : 魚肉比較淺色,油脂甘香,入口即溶。
💙深海池魚 : 肉質細緻爽口,味道香甜。
3️⃣炸物(2件)
🦀日本蟹肉忌廉卷$48 : 炸到外皮金黃色,外脆內軟。
(🫣食咗一半先記得影📸)
4️⃣廚部料理
🥗醬油炒雜菜$58 : 落咗黑胡椒去炒好惹味。
5️⃣食事
6️⃣串燒(各兩串)
🐔鹽燒雞翼$32 : 燒到外皮香脆,肉質嫩滑。
🤎鹽燒白鱔$68 : 燒到外皮香脆,入口即溶。
🐷日本味噌豬腸$28 : 燒到外皮香脆,肉質彈牙。
8️⃣壽司🍣
廚師推介壽司拼盤8點$198
❤️油甘魚壽司 : 肉質嫩滑,醋飯甘甜。
🧡左口魚壽司 : 肉質肥美,醋飯甘甜。
💛深海池魚壽司 : 肉質細緻爽口,醋飯甘甜。
💙銀雪魚壽司 : 肉質油而不膩,醋飯甘甜。
(🫣食咗一半先記得影📸)
⚠️嗜辣既朋友仔請注意‼️
呢度仲可以買到響x水水手作合作既三種調味粉同三個辣度既辣椒醬,分別有孜滋味粉、川辣味粉、勁辣味粉。🌶️🌶️🌶️