2022-07-12
今日同老公去Odelice!撐枱腳🍽,之前去過荃灣嗰間,感覺同印象非常深刻🤩,今日出灣仔見到有分店,當然要一再回味。我哋叫咗一個前菜、兩個主菜、一個甜品同兩杯飲品。1️⃣ 雜錦凍肉拼盤 🥓 $165裡面有風乾榛果肉腸🌰🍖、意大利火腿、法式火腿、法國鴨肉醬同酸種麵包。其實凍肉拼盤只有好唔好食,比較少有驚喜,但今晚真係有驚喜🤩。我未試過凍肉拼盤會有鴨肉醬,嚟到嘅時候真係好新奇,佢嘅味道好香濃,一啲都唔膻,口感好滑,搽麵包好夾。另外要讚麵包好食🥖,外脆內煙靭,口感係我同老公最鍾意的。2️⃣ 牛脊肉配法國鴨肝 🦤 $328香煎法國鴨肝佐新西蘭牛脊肉、配香滑薯蓉同黑松露醬汁。牛脊肉肉味濃郁,肉汁豐富,質感軟嫩,配上香口嘅黑松露醬汁真係叫人食指大動。鴨肝味道香濃,口感較鵝肝紮實,好食😋。3️⃣ 香橙烤豬腩 🐖 $218哩個係我全晚最愛❤️,香橙醬🍊好香甜清新,正正中和豬腩嘅肥膩感覺。豬腩烤得剛剛好,皮烤得十分香脆,肉十分細嫩。食之前我同老公講豬係最難煮嘅肉類,好容易會煮得硬同老。哩度嘅豬腩,除咗好嫩滑外,肉汁仲好豐富👍🏽。4️⃣ 番紅花啤梨蛋糕 🍰 $88見到番紅花三個字,咁珍貴嘅香料當然要即刻叫!一擺上枱時熱辣辣
1️⃣ 雜錦凍肉拼盤 🥓 $165
2️⃣ 牛脊肉配法國鴨肝 🦤 $328
3️⃣ 香橙烤豬腩 🐖 $218
4️⃣ 番紅花啤梨蛋糕 🍰 $88
見到番紅花三個字,咁珍貴嘅香料當然要即刻叫!一擺上枱時熱辣辣,香噴噴🤤。蛋糕口感鬆軟,有好香嘅雲呢拿同花香味,蛋糕面鋪上一層啤梨,清甜醒胃,食到我同老公都舔舔脷。
5️⃣ Detox 花茶 🍵 $45
我老公話飲落去舒服,除咗排毒仲有舒緩情緒作用。
6️⃣ Pear Cider 🍐 $50
勁好飲,一飲愛上!如果唔係老公喺度,我真係會飲多幾杯,飲到不省人事🤪。清甜易入口,梨味清香,同甜品好夾,女士必定會鍾意❤️。