2018-03-18 138 views
想約老朋友食飯,大家從前都喜歡去尖沙咀食咖哩,不過今晚想揾間坐得好d ,環境舒服d既餐廳傾下計,左揾右揾,最後揾到嚟佐敦Curry leaf!餐廳環境高雅,地方寬敞,而且都幾多佢哋既'同鄉'同外國人光顧,相信佢哋既味道都幾正宗!餐廳提供正宗印度風味,只有羊,雞,海鮮等肉類供應,想食其他肉類既朋友,就要揾下其他無咁正宗既餐廳!餐廳上菜速度都幾快,我哋落完單已經送上胡椒味濃郁既胡椒餅同埋幾個醬汁,而另外兩個小食,都好快嚟到,包括有炸洋蔥圈,同素咖哩角!炸洋蔥圈十分香脆,加埋印度餐獨有既豆蔻香料,都幾惹味!而素咖哩角就份量十足,入面塞滿了不同既蔬菜同香濃既咖哩,主要以薯蓉為主,仲有其他如西蘭花碎,雜豆等! 外脆内軟! 一貫印度口味!小食都未食完,其他主菜都已經陸續送到檯上,先有香味四溢既燒烤雞肉卷,雞肉卷外面燒得香口,肉卷內肉汁豐富!少少咸亦帶點辣,加香少少香草味,十分惹味!再嚟有一d都唔膻既燒烤羊肉卷,加入不同香料令膻味全消,剩下只有燒得香口既羊肉味道,同雞肉卷比較肉汁更多,更惹味!基本上我差不多一個食晒成碟羊肉卷!食左咁多肉,我哋又點會唔叫返d 菜,我哋就叫左個燜黃匾豆,以香味濃郁既咖

燒烤羊肉卷

食左咁多肉,我哋又點會唔叫返d 菜,我哋就叫左個燜黃匾豆,以香味濃郁既咖哩煮成,咖哩基本上唔太辣,仲有少少甜,係傳統印度咖哩既味道! 匾豆煮得軟稔,配合我哋叫既蒜蓉薄餅嚟食就啱晒!

蒜蓉薄餅入面有好蒜蓉,而且做得煙韌,1碟有4 件,足夠我哋2 人享用,其實唔夾咖哩嚟食本身都好食,薄餅夾埋甜既咖哩汁就更加好味!

食到飽晒既我哋,飯後我哋仲叫左個印度拉茶masala tea消消滯, 除左濃郁既紅茶味外仲飲到淡淡既薑,肉桂,同豆蔻味,我就最鍾意呢d香料既味道,一d糖都無加,細細品嘗箇中味道!
最後我哋喺餐廳一邊飲茶,一邊傾計,傾左成個鐘先走人,呢度除左有好味既傳統印度菜食外,環境仲十分適合傾下計,食完飯唔駛急急腳走人,下次想嘆印度茶落嚟佐敦就得!

燒烤羊肉卷