2023-01-13
今日就去咗蘭桂坊Kyoto Joe食晚飯~ 同朋友慶祝新一年工作上嘅轉變🤭話明慶祝梗係要食好啲啦,餐廳觀景都幾揚,夜景望出去幾舒服,而且餐廳嘅裝修雖然簡單,但係都有濃厚嘅日本居酒屋氣氛,設計師功不可沒我哋就叫咗A4仙台和牛及龍蝦嚐味晚宴($888/位)蟹肉菠菜沙律賣相非常驚喜,以壽司造型出現嘅沙律😂清甜嘅北海道蟹肉配埋清爽嘅菠菜,作為前菜非常之開胃~ 磯煮鮑魚先食酸酸地嘅醃蘿蔔同鮮味嘅三文魚籽配爽脆嘅青瓜,再食用磯煮醬汁慢煮過嘅鮑魚,鮑魚彈牙鮮甜。刺身、壽司盛合由最淡味開始品賞~ 鯛魚刺身:味鮮甜魚肉彈牙赤蝦:爽口彈牙,配埋濃郁嘅蝦膏食更加鮮甜炙燒和牛:微微燒過令油脂更香口,入口即溶海膽吞拿魚壽司:海膽鮮甜,吞拿魚鮮味濃郁北海道蟹肉配拖羅蓉:係鮮味嘅配搭,加咗青瓜,感覺唔會太油膩溫野菜燒燒過嘅青椒、蕃茄同埋蕃薯仔清一清食完刺身嘅味蕾,準備迎接和牛同埋龍蝦。
黑松露汁焗龍蝦 & A4和牛陶板燒套餐係龍蝦同埋和牛二揀一,同朋友就每人揀咗一款,咁就可以試晒~ 廚師已經幫龍蝦起咗肉,龍蝦嘅肉質彈牙爽口,加埋黑松露汁,淡淡黑松露味亦唔會搶咗龍蝦嘅鮮甜按自己的喜好喺陶板燒上邊燒A4和牛~ 睇啲油花
我哋就叫咗A4仙台和牛及龍蝦嚐味晚宴
($888/位)
蟹肉菠菜沙律
磯煮鮑魚
刺身、壽司盛合
由最淡味開始品賞~
鯛魚刺身:味鮮甜魚肉彈牙
赤蝦:爽口彈牙,配埋濃郁嘅蝦膏食更加鮮甜
炙燒和牛:微微燒過令油脂更香口,入口即溶
海膽吞拿魚壽司:海膽鮮甜,吞拿魚鮮味濃郁
北海道蟹肉配拖羅蓉:係鮮味嘅配搭,加咗青瓜,感覺唔會太油膩
溫野菜燒
黑松露汁焗龍蝦 & A4和牛陶板燒
按自己的喜好喺陶板燒上邊燒A4和牛~ 睇啲油花分布就知道靚嘢,微微燒過後入口即溶
冷稻庭烏冬
去到烏冬已經差唔多飽咗八成,所以我哋只係要咗一份。烏冬煙靭配鰹魚湯汁配蔥花同埋芥辣~
原來最後仲有甜品,好彩真係冇食晒兩個烏冬,甜品芝士蛋糕🍰,芝士味香濃口感細滑