2019-08-26
自己去完法國就鍾意左食法式甜品,返到香港都好耐冇食咁岩有同事last day買左係西港城對面既Tartes & Pop法式撻做散水餅,試左覺得幾好味,於是我就自己放工買左四隻返屋企食法式撻有十款味道可以揀今次我揀左香橙伯爵茶、檸檬榛子朱古力撻、三重荔枝撻,同埋法式咖啡忌廉布丁撻仲有8款6吋蛋糕添,夠6至8人食張卡仔教我地食果時要用手拎起個撻,直接咬落去,唔使用刀叉食 Orange Earl Grey 香橙伯爵茶橙味好濃!食得出個醬應該落左唔少橙皮淡淡地既伯爵茶味加左清新既橙味,係個唔錯既配搭,因為伯爵茶本身都會有極少量既果香味Lemon Ganduja 檸檬榛子朱古力撻榛子朱古力非常夾,檸檬酸酸地如果用黎做散水餅,一定要留返呢隻味俾d成日返工恰眼訓既同事呀Fresh Lychee 三重荔枝撻成隻都係荔枝味,冇mix其他味,幾fresh下食完唔會太濟,仲有d荔枝肉係面可以食 Coffee Creme brûlée 法式咖啡忌廉布丁撻焦糖燉蛋香滑就一定要架啦聞落同食落都有浸焦糖香 咖啡味食到,但唔會蓋過焦糖味同埋蛋香味每隻都係獨立包裝後放入大盒,細盒表面有號碼可以對返張卡係邊隻味上官網睇見
法式撻有十款味道可以揀
仲有8款6吋蛋糕添,夠6至8人食
張卡仔教我地食果時要用手拎起個撻,直接咬落去,唔使用刀叉食
Orange Earl Grey 香橙伯爵茶
橙味好濃!食得出個醬應該落左唔少橙皮
Lemon Ganduja 檸檬榛子朱古力撻
榛子朱古力非常夾,檸檬酸酸地
Fresh Lychee 三重荔枝撻
成隻都係荔枝味,冇mix其他味,幾fresh下
食完唔會太濟,仲有d荔枝肉係面可以食
Coffee Creme brûlée 法式咖啡忌廉布丁撻
焦糖燉蛋香滑就一定要架啦
聞落同食落都有浸焦糖香
咖啡味食到,但唔會蓋過焦糖味同埋蛋香味
上官網睇見到仲有送貨服務,買夠一定價錢仲有discount
真係好岩做散水餅