2023-10-02
我同女朋友好耐無特別慶祝周年紀念。今年係10周年,所以我決定book一間fine dining餐廳,如果大家想食fine dining但預算唔多既話,我建議大家可以試下呢間樓上fine dining👍🏻餐廳位於油麻地高氏大廈,大廈有好多質素麻麻既樓上cafe,但呢間係例外,而且係fine dining質素。Dinner set最平只係$328😱,而且可以用優惠價換購2隻生蠔。裝潢充滿英倫風格,燈光昏暗,好適合二人晚餐🥰- 香烤牛骨髓伴意大利多士牛骨髓係今餐最驚豔既菜式,色香味俱全,牛骨髓入口即溶,油香撲鼻。配上香脆多士一齊食可以解膩😍- 生蠔生蠔來自愛爾蘭,雖然唔係特別肥美,但肉質爽脆鮮甜,海水味幾重,味道豐富。- 芝麻雞翼雞翼一共有四隻,外皮炸得超級香脆,雞翼好大隻所以啖啖肉。- 餐湯餐湯有兩款,分別係松露磨菇湯同椰菜花海鮮湯。前者囗感比較稠身,松露加上磨菇令味道非常濃郁,西湯平時都係粟米湯、洋蔥湯或磨菇湯,今次係我第一次飲椰菜花海鮮湯,味道清甜,原來菜湯都可以咁好飲😋- 香煎法式鴨胸配新鮮藍莓醬餐廳用慢煮方式烹調鴨胸,外脆內軟,肉汁完全鎖住係鴨胸入面😋- 卡邦尼意粉醬汁既顏色證明左
裝潢充滿英倫風格,燈光昏暗,好適合二人晚餐🥰
- 香烤牛骨髓伴意大利多士
- 生蠔
- 芝麻雞翼
雞翼一共有四隻,外皮炸得超級香脆,雞翼好大隻所以啖啖肉。
- 餐湯
- 香煎法式鴨胸配新鮮藍莓醬
餐廳用慢煮方式烹調鴨胸,外脆內軟,肉汁完全鎖住係鴨胸入面😋
- 卡邦尼意粉
醬汁既顏色證明左餐廳正宗做法,只用蛋黃同芝士都已經令意粉好creamy,豬面頰肉切成一粒粒,外皮香脆充滿油脂,意粉煮得恰到好處,份量好多👍🏻
啫喱無咩甜品,不過入面有青提、藍苺同火龍果,令啫喱充滿水果天氣甜味。
整體而言,今餐真係無可挑剔,牛骨髓同卡邦尼意粉最令人印象深刻,真係蔗渣價錢但燒鵝既味道,兩個字抵食!