2018-02-01
今日放工同舊同事相約係油麻地搵食,係地鐵站行幾分鐘就見到2樓有間叫Plato Cafe & Bistro,感覺唔錯,所以就搭lift上2樓。入到門口,就有店員帶我地入座。店裏面就掛滿唔同美食同埋圖像既壁畫。四點半呢D時間,可能仲有好多人都未放工,所以店入面都唔係太多人。呢個時間可以食lunch set同埋afternoon tea set,有好多野揀!加咗錢飲法式龍蝦湯,好濃味!朋友就照飲是日餐湯。再配每人一個蒜蓉餐包。小食拼盤有洋蔥圈、魷魚圈、雞翼、香脆薯條。我地見到就一致同意點呢樣,因為小食拼盤就係啱哂下午茶呢D時間食啦!蒜香唐揚炸雞炒意大利粉︰炸雞有D乾,唔夠juicy,但係D意大利粉炒得好香蒜香味,都唔錯喎!黑松露野菌意大利飯真心推介!每粒意大利飯都沾滿黑松露醬汁,充滿黑松露獨特既香味,而且D野菌多汁,份量都唔少!西班牙黑毛豬鞍‧黑椒汁配薯條︰又係黑毛豬啊!呢排愛上咗黑毛豬,覺得特別好味!廚師煎得啱啱好,夠Juicy,肉質唔會太乾,點埋醬汁食,可以encore!飲品方面,我加錢揀咗黑牛,即係可樂上面加朱古力雪糕。即刻覺得自己變咗細路哥,但係黑牛係好飲嘛~埋單每人大概$130,可
入到門口,就有店員帶我地入座。
店裏面就掛滿唔同美食同埋圖像既壁畫。
加咗錢飲法式龍蝦湯,好濃味!
朋友就照飲是日餐湯。
再配每人一個蒜蓉餐包。
埋單每人大概$130,可以食到咁多美食,唔算貴。
係寧靜既環境下聽住店入面播住既音樂,享受住美食,又能夠同朋友暢所欲言,真係人生一大樂事!