2021-10-24 96 views
早排有朋友去咗尖沙咀見客,咁就順便約岀嚟食晏。我哋兩個都鍾意食拉麵,所以就決定帶佢去試一試武士拉麵。武士拉麵間店鋪唔大,大約得十個坐位左右,不過就有種去咗日本嗰啲小店嘅感覺,好適合一個人自己享受或者兩個人一齊傾吓偈食飯。餐牌有五款麵可以選擇,另外仲有炸雞、章魚燒同餃子等等嘅小食。我嗌咗碗「豐臣將軍拉麵」,即係四國香蔥油湯底拉麵,入口濃郁嘅蔥油香,配料有兩大塊叉燒、紙菜同埋半隻糖心蛋,鍾意蔥嘅朋友一定啱。小食方面我哋嗌咗碟餃子,老闆見我哋兩個人就話送多隻餃子比我哋,一人三隻,餃子煎得啱啱好,唔會好乾身,點埋酸酸哋嘅醬汁幾好食。老闆非常熱情,會同食客吹水,仲同我哋講咗佢以前喺岀面做廚房嘅事跡。如果你有興趣嚟試武士拉麵我建議你趁早去試,老闆有提及之前開嘅兩間分店都因為肺炎嘅關係結業,得返尖沙咀一間繼續營業,老闆話都唔知會做到幾時,可能做多大半年就唔做。咁有人情味嘅小店真係越來越難揾到,希望武士拉麵可以捱過疫情,等多啲人可以接觸到呢間隱世拉麵店。

豐臣將軍拉麵

日式煎餃子