2018-07-10
今個月肥柑子加左人工,學肥媽話齋,對自己好D,我決定要食得好D,所以黎左鮨一,最後唔係食好D,係食好好多多。單看門面,已知店家非泛泛之輩,有心打造一流的料理店。做孤獨美食家,就梗係要學怪叔叔坐Bar檯。廚師埋頭做菜,只有在Bar檯才能享受到,看著他們精心處理的食物,一陣會變成我肚子內的養份,我更期待他們會變出甚麼美食出來。日本海葡萄蕃茄沙律綠色魚子醬之稱的海葡萄食落有點像爆珠的感覺,晶瑩剔透,清新爽口,日本蕃茄極鮮甜,新鮮即開,配上蒜香味的沙律醬口感大增有殼活帶子新鮮即開北海道帶子,肉質飽滿彈牙,晶瑩剔透,細味時可以感受到帶子厚肉鮮甜,連裙邊都非常爽甜。特上十貫目以赤醋煮出的壽司飯味道能帶出魚生的味道,由拖羅、油甘、左口、池魚、帶子、 金目鯛、蜜柑鯛,海膽等等,每類都各有特色,用料出色,白身魚的肉質厚而爽口,赤身及海膽等油脂豐富,新鮮即磨山葵配合下,完完全全將魚生的味道推至高峰。蜜柑鯛刺身乜野係蜜柑鯛?原來係一種鯛魚平時食開日本蜜柑,所以肉身都帶住果陣蜜肉味。我食時發覺薄薄的一片刺身,內裡果然有些陳皮香的味道,入口肉質有層次煙韌,味道不濃不淡,清香的魚肉果然非常睇頭。仙鳳趾生蠔,北海道
單看門面,已知店家非泛泛之輩,有心打造一流的料理店。