2017-10-28
近排見到呢間餐廳咁受歡迎 ,一直都好想搵機會試下 。今日約咗朋友去太子附近食 ,我梗係趁機試下啦。蝦棧餐廳環境唔算大 ,但都幾乾淨企理, 坐得幾舒服。我同朋友分別叫咗烏龍茶同火龍果梳打。烏龍茶同平時飲到嘅都冇乜分別, 火龍果梳打就幾特別, 味道唔會特別甜, 有淡淡嘅火龍果同薄荷味, 非常清新。去蝦棧就梗係為咗食蝦煲喇, 喺咁多款口味嘅蝦煲之中, 我哋揀咗呢個鹹蛋黃蝦煲, 貪佢係出面冇咁多地方食得到。 蝦煲嘅蝦非常新鮮同大隻, 蝦頭入面仲有好多蝦膏。 蝦用鹹蛋黃煮成, 蛋黃味都幾重, 食落非常惹味。醉雞卷 已經去咗骨, 賣相非常吸引。 對比起出邊嘅醉雞, 呢度既醉雞酒味較重, 非常入味。台灣場有兩款口味, 紅色嘅就較甜, 應該係蜜糖味, 黑色嘅就應該係墨汁味。 兩款口味各有特色, 夾埋側邊嘅蒜片食,非常有特色。蒜蓉炒高麗菜 非常有鑊氣 ,食落又有淡淡嘅蒜香,送飯一流。食完咁多嘢食 ,就梗係唔少得飯後甜點啦 。呢度既甜品都幾特別 , 都係以生果為主題, 我哋就分別叫咗 柚子雪葩 同椰子雪糕。有啲雪葩食落酸酸咪咪咁, 味道好真實, 但係分量就較少, 有啲唔抵食。椰子味雪糕有好香嘅椰奶味, 味
蝦棧餐廳環境唔算大 ,但都幾乾淨企理, 坐得幾舒服。
我同朋友分別叫咗烏龍茶同火龍果梳打。
蒜蓉炒高麗菜 非常有鑊氣 ,食落又有淡淡嘅蒜香,送飯一流。
椰子味雪糕有好香嘅椰奶味, 味道同樣係好真,值得一試。