2023-11-29
新南苑私房菜@尖沙咀鮮味晚市海鮮餐難得呢日放低咗兩隻嘢比長老,同老婆路經尖沙咀,係時候食餐好。之前聽朋友推介嚟呢間新南院私房菜,話呢頭最正,又抵食,我哋一於嚟試吓。一入到呢間舖頭,我就心心眼,因為有好多超級英雄Figure,我可以慢慢打卡。😍我哋嗌咗個晚市海鮮餐,佢哋有早鳥,貓頭鷹同深宵時段都有優惠,我哋因為早入座,就可以享受早鳥優惠,唔洗$400位,就可以任食好嘢!😁我哋揀咗南瓜公仔蜆湯,個鍋一上枱,我老婆就心心眼😍公仔好cute, 打卡一流。店員都好識趣,會先俾食客影相,之後先即場倒湯。湯底的味道非常獨特,南瓜的香甜和蜆的鮮味完美結合,讓湯底既有豐富的層次感,又不會讓人感到膩口。再嚟任食麻辣鴨血毛血旺,正!湯底非常香辣,具有典型的川菜風味。它融合了辣椒、花椒、蒜和其他香料,散發出濃郁的辣味和香氣。鴨血具有軟嫩的口感,並能夠吸收湯底的味道,讓人一嚐難忘。還有豬皮、水魷、牛柏葉、豆卜、大豆芽、椰菜花等配菜,非常豐富。海鮮拼盤內有龍蝦、生蠔、帶子、大蝦,食材非常新鮮,全部唔洗淥太耐,淥一陣,龍蝦肉質彈牙,生蠔夠肥美,帶子肉質鮮甜,大蝦夠大隻,係海鮮愛好者嘅天堂。
鮮味晚市海鮮餐
海鮮拼盤內有龍蝦、生蠔、帶子、大蝦,