2022-06-25 76 views
朋友好中意搵D特別的餐廳同我去食,今次就黎到呢間位於中環既日本餐廳,佢地的鰻魚好出名,令我有種去左日本食鰻魚的感覺。白燒鰻魚串,炭燒的鰻魚,調味料只用上鹽,鰻魚爽口彈牙,味道鮮甜。雞翼,佢地的雞翼係雞全翼,鹽份剛剛好,雞皮燒到脆身,雞肉嫩滑juicy。雞腿,用上黑椒和鹽調味,雞肉嫩滑,咬落去都幾多雞汁。豚肉角煮,豚肉雖然肥美,但食落一D都唔會覺得油膩。豚肉煮得好腍,仲有蘿蔔、冬菇同埋蘆筍,全部都吸收了湯的味道,好美味。洋蔥,燒洋蔥上面有木魚碎,食落洋蔥清甜,加上洋蔥的醬汁是酸味味的,好開胃。鰻魚重定食,這個定食好有日本的感覺,首先前菜係鰻魚凍,口感特別。茶碗蒸口感幼滑,入面竟然有鰻魚肉,好驚喜。而鰻魚飯用上日式便當盒盛裝,飯的上面有蛋絲,上面係蒲燒鰻魚,鰻魚大大條,上面搽滿鰻魚汁,味道好香,好正。

雞腿,用上黑椒和鹽調味,雞肉嫩滑,咬落去都幾多雞汁。